Met de tuktuk ouderen vervoeren door Woerden

Met een heuse tuktuk door Woerden. Voor de toerist, maar vooral opgezet om ouderen op een leuke manier van A naar B te brengen.

Het klinkt als een grap: met een vooral uit Thailand bekend driewielige tuktuk een ritje door de stad. Voor Linda Brander en Betty Dolfing is het bittere ernst. Met hun dezer dagen begonnen bedrijf Tuktuk­woerden.nl denken ze zo’n gat in de markt te hebben gevonden, dat naast het eerste voertuig waar ze nu mee rondrijden er binnen enkele dagen al een tweede komt.

Cabrio

,,We wachten op het telefoontje om ‘m op te halen’’, zegt Brander. ,,En als het een succes wordt, komt er een derde.’’ En als het over dik een jaar niet blijkt te werken? ,,Dan hebben we in elk geval allebei een leuke cabrio’’, zegt ze lachend.

Quote

Het is een andere manier om Woerden te verkennen

Linda Brander

Beiden hebben ze een goede baan (brander met haar eigen voetbehandelcentrum en Dolfing werkzaam in de ict) zochten ze een zinvolle uitdaging naast hun werk.

Brander: ,,Ik kom uit de gezondheidszorg en weet dat veel ouderen niet gemakkelijk de deur uit komen. Voor vervoer, anders dan de taxi of het openbaar vervoer, zijn ze vaak afhankelijk van hun kinderen. En die hebben niet altijd tijd, of wonen ver weg. Dan is een van-deur-tot-deurservice een uitkomst.’’

Voldoening

Dolfing vult aan: ,,Als je als oudere door Woerden gaat, mag dat toch ook op een leuke manier? Een tuktuk zie je niet elke dag. Dat zien we nu al aan de reacties.’’ Waar hun passagiers - er is plek voor twee - naartoe willen, maakt ze niet uit. ,,Een enkele reis kost vijf euro en we hebben strippenkaarten van tien ritten voor 47,50 euro. Of ze naar de dokter gaan, een kennis, het maakt ons niet uit. Ook scholieren naar school is mogelijk. Het moet wel binnen de stad Woerden blijven’’, zegt Brander.

Dolfing gokt er op dat mensen ook zomaar een ritje door Woerden willen maken. ,,Dan krijg je de verhalen te horen over het Woerden van vroeger, of hun familieverhalen. Daarmee geven ze aan dat ze genieten van zo’n rit. Vrolijkheid, blijdschap. Dat is mijn voldoening.’’

Maar Tuktukwoerden is er niet alleen voor de ritjes van A naar B, zegt Brander. Ze gokken onder andere op bruidsparen. ,,En we richten ons ook op het toerisme. Het is een andere manier om Woerden te verkennen. We kunnen een kaastoer doen langs de kaaspakhuizen bijvoorbeeld.’’ Vandaar dat ook wordt samengewerkt met de VVV. ,,Maar we rekenen ook op spontaan vervoer door Woerden. Uiteraard zijn we er tijdens de Koeiemart in oktober.’’

Volledig scherm
Linda Brander en Betty Dolfing uit Woerden bij hun eerste tuktuk. © Rianne den Balvert

In samenwerking met indebuurt Woerden