Volledig scherm
De vermoedelijke schutter, die een dag na een mislukte aanslag met een antitankwapen het pand nogmaals onder vuur nam met een automatisch wapen. © Politie Midden-Nederland

'Mijdrechter betrokken bij liquidatie en beschieting'

De beschieting van een woning in Doorn in 2017 is het werk van twee mannen, onder wie Mijdrechter Greg R., die ook betrokken waren bij een liquidatie op station Breukelen.

Daar gaat het OM van uit. Bij de aanslag op de woning in Doorn werd in juni 2017 een antitankwapen ingezet. De aanslag mislukte omdat het wapen dienst weigerde. Bovendien had de schutter het verkeerde huis in het vizier. Het huis dat de granaatwerper had willen raken was het huis ernaast. Dat was eigendom van de 56-jarige Mohamed H., een ondergedoken drugscrimineel. Een dag later werd zijn huis alsnog met een automatisch vuurwapen beschoten. Er vielen geen gewonden.

Vorige week deed de politie via Opsporing Verzocht een oproep voor getuigen. Het huis is sinds de beschieting door de burgemeester van Utrechtse Heuvelrug verzegeld. Rond de woning waren al eerder incidenten.

De achtergrond lijkt een conflict binnen 'een zeer zwaar crimineel milieu'', stelt het OM. Voor de beschieting op de villa houdt het OM Delano 'Keylow' R. (48) en Mijdrechter Greg R. (71) van motorbende Caloh Wagoh Main Triad verantwoordelijk. Zij werden al beschuldigd van betrokkenheid bij twee liquidaties in 2017, waaronder die op drugscrimineel Jaïr Wessels (30) in Breukelen. Daarnaast wordt R. verdacht van een liquidatie in 2017 in Den Haag.

Belang

Naast het duo worden ook Howard K. (44), Tony de G. (34) en Patrick S. ('Pepe', 33) verdacht van betrokkenheid bij de moord in Breukelen. Het OM denkt dat de mannen, die elkaar kennen via motorclub Caloh Wagoh, geweld pleegden in opdracht van de organisatie van de voortvluchtige Ridouan Taghi. Hij is samen met Said Razzouki al lange tijd spoorloos.

In de omvangrijke zaak wil het OM uiteindelijk zeven mannen voor de rechter brengen. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak rond de moord in Breukelen en de beschieting van de woning in Doorn vindt vermoedelijk pas volgend jaar plaats. Al stelt het OM 'alle belang' te hebben bij voortgang in de zaak. ,,We kunnen het voorarrest niet alsmaar blijven verlengen'',aldus een woordvoerder. Onduidelijk is nog wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld.

Vrijdag staan bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol vier verdachten terecht. Dan presenteert het OM een 'concrete blik op de toekomst' van het proces, dat voor een groot deel stoelt op verklaringen van medeverdachte Tony de G. Hij is kroongetuige en heeft als enige verdachte een bekentenis afgelegd.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden