Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Mijdrechter hoort rechter drie maanden cel eisen na huisvredebreuk

Tegen een 37-jarige Mijdrechter eiste het Openbaar Ministerie vandaag een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van ruim drie maanden, waarvan twee weken voorwaardelijk. De man zou vorig jaar januari een huisverbod van tien dagen hebben overtreden. De verdachte mocht de woning niet meer in na een uit de hand gelopen ruzie met zijn toenmalige partner. 

In het huis van de verdachte trof de politie onder zijn bed ook een vuurwapen aan. De man verklaarde dat hij en zijn partner dat hadden aangeschaft, omdat hij werd bedreigd. De relatie tussen de verdachte en zijn toenmalige vriendin ontspoorde op 11 januari vorig jaar. Het stel was verslaafd aan de drug GHB. Op die bewuste dag kregen de twee een heftige ruzie. De emoties liepen hierbij zo hoog op, dat de verdachte zijn partner het huis uit duwde. Hierbij raakte de vrouw gewond. Ze deed aangifte. Hierna kreeg de verdachte een huisverbod. Desondanks probeerde hij toch in contact te komen met zijn kinderen.

Quote

De gevangenis­straf heeft me met beide benen op de grond gezet

Verdachte

Uiteindelijk is hij opgepakt. Sinds zijn schorsing april vorig jaar uit voorlopige hechtenis, gaat het weer beter met de Mijdrechter, vertelde hij de rechter. Hij volgt therapie, gebruikt geen drugs en drank meer en heeft sinds kort een baan. De verdachte heeft zijn leven weer op orde. ,,De gevangenisstraf heeft me goed gedaan. Die heeft me met beide benen op de grond gezet.’’

Goed gedrag

De officier van justitie prees de verdachte omdat hij sinds zijn hechtenis duidelijk tot inzicht is gekomen en zijn leven heeft omgegooid. Wat haar betreft hoeft de Mijdrechter niet meer terug de cel in. Hij heeft al 87 dagen in voorlopige hechtenis gezeten. Wat de aanklaagster betreft is dat genoeg. Ze stemde daar haar strafeis van ruim drie maanden, waarvan twee weken voorwaardelijk, op af.

De advocaat verzocht de rechter haar cliënt geen gevangenisstraf op te leggen, zodat hij langzaam weer goed contact kan krijgen met zijn kinderen, die na alle perikelen uit huis zijn geplaatst. Volgens haar is het huisverbod destijds niet conform de regels aan de verdachte opgelegd.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Woerden