Minister Arie Slob bezoekt het Minkema om te zien hoe de school en de leerlingen omgaan met  het begrip ‘burgerschap’. Hier praat de minister met Sam Vermeulen, een 17-jarige leerling is bezig om van een vrouw een man te worden.
Volledig scherm
Minister Arie Slob bezoekt het Minkema om te zien hoe de school en de leerlingen omgaan met het begrip ‘burgerschap’. Hier praat de minister met Sam Vermeulen, een 17-jarige leerling is bezig om van een vrouw een man te worden. © Rianne den Balvert

Minister prijst Minkema vanwege openheid over (trans)seksualiteit

Onderwijsminister Arie Slob bracht gisterochtend een bliksembezoek aan het Minkema College om te zien hoe de school het begrip ‘burgerschap’ in de lessen heeft ingevuld. Burgerschap is erop gericht de leerlingen mondig te maken, zodat ze in de maatschappij een eigen mening kunnen vormen. De leerlingen worden wend- en weerbaar gemaakt.

Burgerschap is een begrip dat steeds meer terrein wint op scholen. Op scholen zien ze dat hun taak er niet alleen maar op gericht is de leerlingen kennis bij te brengen, maar ook vaardigheden, waar ze in hun verdere carrière veel baat bij kunnen hebben.

Gisteren stond voor de leerlingen op het Minkema in het teken van relaties en alles wat hierbij komt kijken. De minister was onder de indruk van de openheid waarmee op het Minkema, dat dit jaar 100 jaar bestaat, wordt gesproken over gevoelige onderwerpen als seksualiteit en transseksualiteit, liet hij na afloop weten.

,,Mij raakte de openheid die ik hier heb aangetroffen. Dat zegt iets over het klimaat op deze school’’, prees hij het Minkema.

Transgender

De minister van de ChristenUnie ging met docenten en leerlingen in gesprek en woonde kort een presentatie bij van transgender Sam Vermeulen. Deze 17-jarige leerling van 6 vwo is bezig om van een vrouw een man te worden.

Quote

Mij raakte de openheid die ik hier heb aangetrof­fen. Dat zegt iets over het klimaat op deze school

Arie Slob, Minister

Sam houdt van mannen. ,,Ik ben nog nooit op een meisje gevallen.’’ En had tot kort geleden een relatie. In nieuwe vriendschappen zal hij niet direct zeggen dat hij transgender is. ,,Ik wil dat de mensen me leren kennen als Sam.’’

De transformatie van vrouw naar man is een lange weg en vergt veel geduld, is zijn ervaring. Sam staat al een jaar op de wachtlijst voor een medische behandeling. Hij heeft op het Minkema nooit nadelige gevolgen gehad van zijn besluit om uit te kast te komen.

,,Wanneer ik met vriendinnen in gesprek ben, zegt een docent wel eens: meiden, wees eens stil. Dat is vervelend. Soms zeg ik daar wel wat van, maar dan loop ik naar de docent toe.’’

Indruk

Vermeulen heeft vorig jaar samen met een andere transgender ook al voor de klas zijn verhaal gedaan aan mede-leerlingen. Dat maakte zeker indruk. Lastiger vond hij het om het zijn familie of vrienden te vertellen. ,,Dat was het spannendst.’’

De 17-jarige scholier is voorzitter van de ‘Gender and Sexuality Alliance’ en heeft er mede voor gezorgd dat het Minkema College sinds oktober vorig jaar genderneutrale toiletten heeft.

Slob zou het zeer toejuichen als ook op andere scholen zo open en vrij over seksuele diversiteit wordt gesproken. Al was het alleen maar om uit te leggen wat dit woord inhoudt. De realiteit is dat deze openheid nog niet overal zo ver is als op het Minkema, erkent de onderwijsminister.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden