Moestuin, yoga, naar Lowlands en o ja, ook nog een topzaak in Woerden
Winnaar Gouden Pollepel 2017Negen maanden was het spannend of ze de koppositie konden behouden, maar het is gelukt. Bistronoom in Woerden wint de Gouden Pollepel 2017! ,,Van het voornemen om het thuis niet over werk te hebben is niets terechtgekomen.’’
Toen Jan Cees Graafland (30) en Kirsten Veltkamp (27) op vrijdagavond 25 november 2016 hun beoordeling in de Gouden Pollepel online zagen verschijnen, legden ze het diner in hun restaurant even stil en trokken een goede fles bubbels open met het personeel.
Uitzinnig
Het jonge stel reageerde uitzinnig van vreugde op de 8,6 die Bistronoom scoorde en het restaurant meteen koploper maakte. Daarna volgden negen heel spannende maanden.
,,Een medewerker die altijd vroeg wakker is, stuurt iedere zaterdagochtend een foto van de Gouden Pollepel. Zo konden we ’s morgens meteen zien dat we nog steeds bovenaan stonden”, vertelt Veltkamp lachend. Haar vriend Graafland merkte dat de culinaire rubriek niet alleen leeft in de horecawereld, maar ook daarbuiten. ,,Een buurman van ons die hier nog nooit gegeten heeft, roept steeds als hij langs loopt ‘Nog steeds bovenaan hè!’.”
Ik heb altijd duizend-en-één ideeën in mijn hoofd
Afgelopen week kregen ze het verlossende bericht dat Bistronoom zich winnaar van de Gouden Pollepel 2017 mag noemen. ,,Fantastisch”, vinden de Woerdense ondernemers. ,,We waren net vier maanden open toen het restaurant werd beoordeeld. Dan al zo hoog scoren is echt geweldig.”
Dat ze lekker bezig waren, wisten Graafland en Veltkamp wel. ,,Het was vanaf de opening in juli 2016 meteen druk en de reacties waren heel positief”, vertelt Veltkamp. ,,Toch twijfel je als startende ondernemer best wel eens of je het allemaal wel goed doet, of je de juiste keuzes maakt en of je het gaat redden.”
Doemscenario’s
Al die gedachten vindt de onderneemster misschien nog wel het zwaarste aan het zelfstandig ondernemerschap. ,,Als het even wat rustiger is in het restaurant, ga ik me snel allerlei doemscenario’s in het hoofd halen. Daar moet je jezelf dan mentaal wel weer even bovenop hijsen.”
Graafland, die hiervoor negen jaar chef-kok was bij De Dukdalf in Woerden, zegt het afgelopen jaar gigantisch veel te hebben geleerd. ,,Vooral als ondernemer. Ik had door mijn ervaring natuurlijk wel een visie over hoe ik het wilde, maar er komt zoveel meer bij kijken.”
Naast de keuken ontfermt Graafland zich over de financiën, de moestuin en klusjes in en rondom het pand aan het Kazerneplein. Veltkamp is gastvrouw én druk met de marketing. ,,Ik heb altijd duizend-en-één ideeën in mijn hoofd, Jan Cees moet me wel eens remmen.”
Zakelijker
Je moet soms gewoon hard zijn bij het nemen van beslissingen
Het afgelopen jaar leerden de jonge ondernemers vooral om zakelijker te zijn. ,,We zijn wel veel minder lief geworden”, zegt Veltkamp. ,,Vooral in het begin is dat heel moeilijk, maar je moet soms gewoon hard zijn bij het nemen van beslissingen.” Graafland: ,,Bijvoorbeeld afscheid nemen van leveranciers waar je al lang mee samenwerkt, omdat je er toch niet uitkomt.”
De relatie, Graafland en Veltkamp zijn al tien jaar samen, heeft niet geleden onder het samenwerken. ,,Dat gaat echt heel goed en we hebben nog nooit ruzie gehad”, zegt Graafland. Wel betrappen ze zichzelf erop dat ze altijd met Bistronoom bezig zijn. ,,Van het voornemen om het thuis niet over werk te hebben, is niks terecht gekomen”, bekent Graafland. ,,We zijn wel altijd met de zaak bezig, maar we vinden het nog steeds heel erg leuk.”
Kruiden
Ontspanning vindt Veltkamp in yoga of afspreken met vrienden. Graafland gaat graag naar de moestuin waar hij eetbare bloemen en bijzondere kruiden voor het restaurant kweekt en bijen houdt voor eigen honing. ,,Dat is eigenlijk ook werk, maar ik vind het heerlijk om te doen.”
Het is een beloning voor heel het team, want we hebben er echt knetterhard voor geknokt
Het jonge stel gaat er ook samen tussenuit. ,,Afgelopen weekend waren we nog op Lowlands”, vertelt Veltkamp. ,,We hebben vanaf de eerste dag een supergoed team staan waar we de zaak met een gerust hart aan overdragen. Op Lowlands heb ik geen minuut aan de zaak gedacht.” Graafland: ,,Nou, ik heb daar nog wel even snel de reserveringen gecheckt.”
Helemaal loslaten moesten de twee in januari, toen ze tijdens een vakantie naar Thailand vijf dagen in een gebied zonder bereik zaten. Veltkamp: ,,Dat was lastig, maar wel lekker. We hadden de maanden ervoor echt keihard gewerkt en waren heel moe.”
Ondanks het harde werken, zit het stel nooit stil. Elke twee tot drie weken proberen ze minstens één gerecht op de menukaart te veranderen. ,,We hebben een kleine kaart dus op die manier is de kaart binnen drie maanden helemaal vernieuwd”, legt Veltkamp uit. Verder kan er sinds 1 april ook geluncht worden bij Bistronoom. ,,We waren er toch vaak al rond twaalf uur dus we dachten: als we een uur eerder komen dan kunnen we de lunch er ook meteen bijpakken”, zegt Graafland.
Meer uitbreidingsplannen hebben de ondernemers wel in hun hoofd, maar daar blijft het voorlopig bij. ,,Eerst maar eens focussen op hetgeen wat we doen en zorgen dat dit goed blijft gaan”, vindt Graafland. Een overwinning in de Gouden Pollepel helpt daar wel bij. ,,Dat geeft aan dat we op de goede rit zitten”, zegt Graafland. ,,Het is een beloning voor heel het team, want we hebben er echt knetterhard voor geknokt met elkaar”, zegt Veltkamp.
Pollepelmenu
Bistronoom gaat op de dag van de prijsuitreiking, maandag 18 september, dan ook een dag dicht. Tijdens horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam in Ahoy reikt schrijver en culinair columnist Ronald Giphart de prijs uit. ,,We hebben eigenlijk net een personeelsuitje achter de rug, maar dit feest willen we met z’n allen vieren”, zegt Graafland. Ook gasten kunnen meevieren. ,,Na de prijsuitreiking gaan we een maand lang het Gouden Pollepelmenu serveren”, vertelt Veltkamp. ,,Gasten kunnen dan precies hetzelfde eten als de recensent heeft gedaan tijdens zijn bezoek aan Bistronoom.”
Bang voor een stroom aan reserveringen is het stel niet. ,,Kom maar op”, zegt Veltkamp stoer. Toch erkent de gastvrouw dat er ook een keerzijde zit aan goede recensies. ,,Sommige mensen blijven weg, omdat ze denken dat het hier wel heel chic en duur zal zijn. En de mensen die wel komen, stappen binnen met torenhoge verwachtingen.” Een Michelinster is dan ook het laatste waar de ondernemers van dromen. ,,Nee hoor, dat is absoluut niet wat we willen. We willen blije gasten.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Victor stuurde 700 brieven op naar het AD: ‘Mijn vrouw Olga is het niet altijd met mij eens’
Zijn vrouw Olga ziet al meteen aan zijn blik dat hij op een nieuwe ingezonden brief zit te broeden. Ongeveer 700 brieven heeft Gouwenaar Victor Kammeraat in acht jaar tijd geschreven en opgestuurd naar de krant. Nu heeft hij 139 geplaatste brieven gebundeld en uitgegeven. -
PREMIUMcolumn
Verandert Utrecht na die prachtige Napolitaanse kerststal nu in een Napolitaanse zwijnenstal?
Het vuil hoopt zich op in de straten van Utrecht en het is maar gelukkig dat de vuilnislieden niet hartje zomer staken. Dan was de stank nu al niet meer te harden geweest. -
klik hier
Volg AD Groene Hart op Instagram!
-
Wat heeft jouw club gedaan? Bekijk hier alle uitslagen en standen in het amateurvoetbal
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker.
-
PREMIUM
Dit keer vijf dagen actie in het streekvervoer en nu hoef je écht niet meer te rekenen op een bus of tram
De voor komende week aangekondigde staking in het regiovervoer gaat naar verwachting veel meer reizigers treffen dan bij voorgaande acties. Vervoersbedrijven spraken toen nog van ‘minder ritten’ op stadsbus, streekbus of sneltram in de regio Utrecht en Amersfoort. Nu adviseren zij maandag tot en met vrijdag ‘ander vervoer’ te zoeken of ‘het nog niet te weten’ of er iets rijdt. -
-
-
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant.