Moestuin, yoga, naar Lowlands en o ja, ook nog een topzaak in Woerden
Winnaar Gouden Pollepel 2017Negen maanden was het spannend of ze de koppositie konden behouden, maar het is gelukt. Bistronoom in Woerden wint de Gouden Pollepel 2017! ,,Van het voornemen om het thuis niet over werk te hebben is niets terechtgekomen.’’
Delen per e-mail
Toen Jan Cees Graafland (30) en Kirsten Veltkamp (27) op vrijdagavond 25 november 2016 hun beoordeling in de Gouden Pollepel online zagen verschijnen, legden ze het diner in hun restaurant even stil en trokken een goede fles bubbels open met het personeel.
Uitzinnig
Het jonge stel reageerde uitzinnig van vreugde op de 8,6 die Bistronoom scoorde en het restaurant meteen koploper maakte. Daarna volgden negen heel spannende maanden.
,,Een medewerker die altijd vroeg wakker is, stuurt iedere zaterdagochtend een foto van de Gouden Pollepel. Zo konden we ’s morgens meteen zien dat we nog steeds bovenaan stonden”, vertelt Veltkamp lachend. Haar vriend Graafland merkte dat de culinaire rubriek niet alleen leeft in de horecawereld, maar ook daarbuiten. ,,Een buurman van ons die hier nog nooit gegeten heeft, roept steeds als hij langs loopt ‘Nog steeds bovenaan hè!’.”
Ik heb altijd duizend-en-één ideeën in mijn hoofd
Afgelopen week kregen ze het verlossende bericht dat Bistronoom zich winnaar van de Gouden Pollepel 2017 mag noemen. ,,Fantastisch”, vinden de Woerdense ondernemers. ,,We waren net vier maanden open toen het restaurant werd beoordeeld. Dan al zo hoog scoren is echt geweldig.”
Dat ze lekker bezig waren, wisten Graafland en Veltkamp wel. ,,Het was vanaf de opening in juli 2016 meteen druk en de reacties waren heel positief”, vertelt Veltkamp. ,,Toch twijfel je als startende ondernemer best wel eens of je het allemaal wel goed doet, of je de juiste keuzes maakt en of je het gaat redden.”
Doemscenario’s
Al die gedachten vindt de onderneemster misschien nog wel het zwaarste aan het zelfstandig ondernemerschap. ,,Als het even wat rustiger is in het restaurant, ga ik me snel allerlei doemscenario’s in het hoofd halen. Daar moet je jezelf dan mentaal wel weer even bovenop hijsen.”
Graafland, die hiervoor negen jaar chef-kok was bij De Dukdalf in Woerden, zegt het afgelopen jaar gigantisch veel te hebben geleerd. ,,Vooral als ondernemer. Ik had door mijn ervaring natuurlijk wel een visie over hoe ik het wilde, maar er komt zoveel meer bij kijken.”
Naast de keuken ontfermt Graafland zich over de financiën, de moestuin en klusjes in en rondom het pand aan het Kazerneplein. Veltkamp is gastvrouw én druk met de marketing. ,,Ik heb altijd duizend-en-één ideeën in mijn hoofd, Jan Cees moet me wel eens remmen.”
Zakelijker
Je moet soms gewoon hard zijn bij het nemen van beslissingen
Het afgelopen jaar leerden de jonge ondernemers vooral om zakelijker te zijn. ,,We zijn wel veel minder lief geworden”, zegt Veltkamp. ,,Vooral in het begin is dat heel moeilijk, maar je moet soms gewoon hard zijn bij het nemen van beslissingen.” Graafland: ,,Bijvoorbeeld afscheid nemen van leveranciers waar je al lang mee samenwerkt, omdat je er toch niet uitkomt.”
De relatie, Graafland en Veltkamp zijn al tien jaar samen, heeft niet geleden onder het samenwerken. ,,Dat gaat echt heel goed en we hebben nog nooit ruzie gehad”, zegt Graafland. Wel betrappen ze zichzelf erop dat ze altijd met Bistronoom bezig zijn. ,,Van het voornemen om het thuis niet over werk te hebben, is niks terecht gekomen”, bekent Graafland. ,,We zijn wel altijd met de zaak bezig, maar we vinden het nog steeds heel erg leuk.”
Kruiden
Ontspanning vindt Veltkamp in yoga of afspreken met vrienden. Graafland gaat graag naar de moestuin waar hij eetbare bloemen en bijzondere kruiden voor het restaurant kweekt en bijen houdt voor eigen honing. ,,Dat is eigenlijk ook werk, maar ik vind het heerlijk om te doen.”
Het is een beloning voor heel het team, want we hebben er echt knetterhard voor geknokt
Het jonge stel gaat er ook samen tussenuit. ,,Afgelopen weekend waren we nog op Lowlands”, vertelt Veltkamp. ,,We hebben vanaf de eerste dag een supergoed team staan waar we de zaak met een gerust hart aan overdragen. Op Lowlands heb ik geen minuut aan de zaak gedacht.” Graafland: ,,Nou, ik heb daar nog wel even snel de reserveringen gecheckt.”
Helemaal loslaten moesten de twee in januari, toen ze tijdens een vakantie naar Thailand vijf dagen in een gebied zonder bereik zaten. Veltkamp: ,,Dat was lastig, maar wel lekker. We hadden de maanden ervoor echt keihard gewerkt en waren heel moe.”
Ondanks het harde werken, zit het stel nooit stil. Elke twee tot drie weken proberen ze minstens één gerecht op de menukaart te veranderen. ,,We hebben een kleine kaart dus op die manier is de kaart binnen drie maanden helemaal vernieuwd”, legt Veltkamp uit. Verder kan er sinds 1 april ook geluncht worden bij Bistronoom. ,,We waren er toch vaak al rond twaalf uur dus we dachten: als we een uur eerder komen dan kunnen we de lunch er ook meteen bijpakken”, zegt Graafland.
Meer uitbreidingsplannen hebben de ondernemers wel in hun hoofd, maar daar blijft het voorlopig bij. ,,Eerst maar eens focussen op hetgeen wat we doen en zorgen dat dit goed blijft gaan”, vindt Graafland. Een overwinning in de Gouden Pollepel helpt daar wel bij. ,,Dat geeft aan dat we op de goede rit zitten”, zegt Graafland. ,,Het is een beloning voor heel het team, want we hebben er echt knetterhard voor geknokt met elkaar”, zegt Veltkamp.
Pollepelmenu
Bistronoom gaat op de dag van de prijsuitreiking, maandag 18 september, dan ook een dag dicht. Tijdens horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam in Ahoy reikt schrijver en culinair columnist Ronald Giphart de prijs uit. ,,We hebben eigenlijk net een personeelsuitje achter de rug, maar dit feest willen we met z’n allen vieren”, zegt Graafland. Ook gasten kunnen meevieren. ,,Na de prijsuitreiking gaan we een maand lang het Gouden Pollepelmenu serveren”, vertelt Veltkamp. ,,Gasten kunnen dan precies hetzelfde eten als de recensent heeft gedaan tijdens zijn bezoek aan Bistronoom.”
Bang voor een stroom aan reserveringen is het stel niet. ,,Kom maar op”, zegt Veltkamp stoer. Toch erkent de gastvrouw dat er ook een keerzijde zit aan goede recensies. ,,Sommige mensen blijven weg, omdat ze denken dat het hier wel heel chic en duur zal zijn. En de mensen die wel komen, stappen binnen met torenhoge verwachtingen.” Een Michelinster is dan ook het laatste waar de ondernemers van dromen. ,,Nee hoor, dat is absoluut niet wat we willen. We willen blije gasten.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Omwonenden polder Baambrugge: dit gebied het meest geschikt voor zonnevelden? Hoe kan dat nou?
Omwonenden vrezen dat de historische polder tussen Baambrugge en Abcoude, langs het riviertje de Angstel, ten prooi valt aan een zonneveld. De bewoners, die de stichting Red het Angstellandschap hebben opgericht, zetten hun vraagtekens bij de uitkomsten van een onderzoek onder inwoners van De Ronde Venen. Hieruit komt de betreffende polder (polder Hoog- en Groenland) uit de bus als meest geschikte plek voor de opwekking van zonne-energie. -
PREMIUM
Stiekem toch een dagje naar kantoor: ‘Ik verkoop beter als ik je echt aan kan kijken’
Werk thuis, zegt Rutte. Maar doen we dat ook? In de avondschemer is het eenvoudig koppen tellen achter de verlichte kantoorramen. Sommigen werken op locatie uit noodzaak, anderen omdat ze er mentaal naar snakken om even het huis uit te zijn. -
GROENE HART VANDAAG Gemist? Dit zijn de belangrijkste verhalen van het weekend
Ben je er niet aan toegekomen om al het nieuws uit het Groene Hart en omstreken vandaag te volgen? Dit zijn de belangrijkste nieuwsverhalen van zaterdag 16 en zondag 17 januari. -
Duizend mensen reageren op dit rijtjeshuis in Ooij
Duizend huishoudens willen hier wonen, in deze tussenwoning aan de Dr. Kochlaan in Ooij, bij Nijmegen. Het betreft een sociale huurwoning van woningcorporatie Oosterpoort met drie slaapkamers en een kale huur van 633 euro per maand. -
Weer autobrandstichting in Woerden, ditmaal zonder succes
Op de Miguel de Cervantesweg in Woerden is vanavond geprobeerd om een auto in brand te steken. Bewoners betrapten de brandstichter, die er vervolgens vandoor ging.
-
PREMIUM
VRAAG BIJ HET NIEUWS Stukje voortuin blijkt bewoners 2000 euro te kosten: mag dat zomaar?
Het is een scenario waar Mr. Frank Visser zijn hand niet voor zou omdraaien: Majella en Marco Klink weten niet beter dan dat er al 47 jaar een voortuin zit bij hun huis aan de Rembrandt van Rijnsingel in Roelofarendsveen. Maar net na verkoop blijkt het toch anders te zitten. Acht vierkante meter grond is van de gemeente Kaag en Braassem en het stel moet hun knip trekken. Kosten: tweeduizend euro. Mag dat zomaar? -
32-jarige inwoner Montfoort afgetuigd door inbrekers
Een 32-jarige inwoner van Montfoort is vorige week in zijn woning aan de Havenstraat met een koevoet mishandeld door twee inbrekers. -
Joe Biden heeft een haat-liefdeverhouding met auto's
De man die vandaag wordt beëdigd als president van de Verenigde Staten komt uit een autofamilie en is een echte petrolhead. Helaas speelde een auto ook de hoofdrol in het meest tragische hoofdstuk uit zijn leven.
In samenwerking met indebuurt Woerden