Volledig scherm
Het is druk op de terrassen van het Kerkplein in Woerden. © Peter Franken

Mondjesmaat komen er nieuwe terrasjes bij in Woerden

Een terrasje in de binnenstad van Woerden is leuk, maar het moeten er ook niet te veel worden. Dat vindt de horeca zelf. De gemeente neemt die terughoudendheid over. Dat blijkt uit het nieuwe horecabeleid. 

Het is Koninklijke Horeca Nederland afdeling Woerden, BIZ-Stadshart en Ontmoet Woerden opgevallen dat de gemeente aanvankelijk wel erg veel ruimte gaf aan nieuwe horeca-initiatieven. Zij vinden dat er op dit moment voldoende terrassen zijn in de binnenstad.

De gemeente komt voor een deel tegemoet aan de wens van de Woerdense horeca en beperkt het aantal aanvragen voor vestiging van nieuwe zaken in het centrum. 

De gemeente zegt zich te baseren op een rapport Streefbeeld Horeca uit 2017 waaruit blijkt dat er voor de diverse soorten horeca nog genoeg te verdienen valt in de toekomst. De bestedingen nemen, volgens de gemeente althans, de komende jaren toe.

Miljoenen

Quote

Meer horeca betekent dat de spoeling dun wordt en iedereen minder verdient. Dat is niet wenselijk

Mark Haagen, voorzitter Woerdense afdeling Horeca Nederland

Woerdenaren zouden volgens dit Streefbeeld bijna 38 miljoen euro per jaar willen uitgeven op terrasjes in de stad. Volgens de bestaande zaken ligt de gezamenlijke, jaarlijkse omzet op 29,3 miljoen euro. Er zou dus nog ruim negen miljoen te verdienen zijn. 

Daar is Horeca Nederland afdeling Woerden het absoluut niet mee eens. ,,Wij zijn mensen van de praktijk en hebben precies in beeld wat er speelt’’, zegt Mark Haagen, voorzitter van de Woerdense afdeling. 

Hij herkent zich helemaal niet in de cijfers uit het rapport: ,,Ondernemers kunnen in de drukke weekenden goed verdienen maar doordeweeks is het rustig. Meer horeca betekent dan dat de spoeling dun wordt en iedereen minder verdient. Dat is niet wenselijk.’’

Leegstaande panden

Haagen vindt het geen goed idee om in leegstaande panden in het centrum een horecavoorziening te vestigen. ,,Je zou ervoor moeten zorgen dat er juist meer mensen in het centrum komen wonen. Maak van leegstaande panden woningen’’, stelt Haagen voor. Hij verwacht dat hierdoor de binnenstad levendiger wordt en dat is weer gunstig voor de horecazaken, zegt Haagen.

Het gemeentebestuur wil met het nieuwe horecabeleid duidelijkheid scheppen over wat nog wel kan in de stad en wat niet. 

Het betekent volgens de gemeente niet dat er nooit meer een leuk horecatentje in Woerden bij kan komen. ,,Er blijft ruimte voor bijzondere initiatieven’’, klinkt het.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden