Volledig scherm
Burgemeester Petra van Hartskamp © Marnix Schmidt

Montfoort treedt toe tot Oude Hollandse Waterlinie

Montfoort sluit zich aan bij de stichting Oude Hollandse Waterlinie (OHWL). De gemeente treedt niet alleen toe: burgemeester Petra van Hartskamp is tevens benoemd tot nieuwe voorzitter van stichting.

De Oude Hollandse Waterlinie heet bijna 350 jaar geleden de redding te zijn geweest in de oorlogen tegen Spanjaarden en Fransen. In het rampjaar 1672 werd Nederland van alle kanten aangevallen. Door het gebied tussen Muiden aan de Zuiderzee tot Woudrichem in Noord-Brabant onder water te zetten, werd de invasie gestopt. De Oude Hollandse Waterlinie was geboren en zou later met versterkte vestingsteden, diverse forten en kastelen worden uitgebouwd tot de meest succesvolle linie van Nederland. Tegenwoordig is de Oude Hollandse Waterlinie cultureel watererfgoed, met de vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen.

Bijzondere interesse

Van Hartskamp neemt het voorzitterschap over van de Oudewaterse burgemeester Pieter Verhoeve. Die stoot wat taken af na zijn ‘time-out’ in de zomer van 2018. Van Hartskamp zegt uit te kijken naar haar rol als voorzitter van de stichting: ,,De Oude Hollandse Waterlinie heeft altijd mijn bijzondere interesse gehad. Ik hoop dat een actieve deelname van gemeente Montfoort aan de stichting ertoe bijdraagt dat we Montfoort de komende jaren beter op de kaart kunnen zetten voor recreanten en bezoekers.’’

Over drie jaar bestaat de linie 350 jaar. Dit wordt met verschillende activiteiten gevierd. Zo komen er onder meer exposities in musea, festivals, theater- en muziekvoorstellingen, nagespeelde veld- en zeeslagen en allerlei educatie-activiteiten voor de jeugd.

Op lokaal niveau is Montfoort met het bestuur van de stichting OHWL in gesprek over de wensen en ideeën die er in deze gemeente bestaan met betrekking tot de OHWL. Te denken valt aan ontwikkelingen bij Onder de Boompjes of andere locaties in Montfoort en Linschoten. Gesprekken hierover worden in de komende periode geïntensiveerd, aldus de gemeente vanmiddag.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Woerden