Volledig scherm
Montfoort wil de komende jaren 250 nieuwe woningen bouwen. © ANP XTRA

Montfoort wil 250 nieuwe huizen bouwen

Montfoort wil de komende jaren 250 nieuwe woningen bouwen. Meer dan de helft - 130 stuks - is voor de eigen behoefte. De rest is bedoeld voor huishoudens uit de regio.

Dat staat in de zogeheten Woonvisie, waarin de gemeente haar plannen op het gebied van wonen tot 2030 bekendmaakt. Van de 250 nieuwe huizen moet een derde (75 woningen) sociale huur zijn. Hieraan is in Montfoort, net als veel andere steden, een nijpend tekort.

Wens

De meeste nieuwbouw (twee derde) moet in de kern Montfoort komen, de rest in Linschoten. Montfoort wil het groen zoveel mogelijk behouden. Daarom kiest het ervoor de nieuwe huizen zoveel mogelijk in de bestaande kernen te bouwen (het zogeheten inbreiden) of leegstaande gebouwen om te bouwen tot woningen.

Van de nog te bouwen woningen moet 40 procent levensloop­geschikt worden, zo is de wens. Dit met het oog op de vergrijzende samenleving, een ontwikkeling waar ook het stadje aan de IJssel te maken heeft.

Prognoses

De meeste prognoses voorspellen dat het aantal inwoners van Montfoort de komende jaren daalt. Volgens sommige ramingen met 100 personen per jaar. Met name het aantal 75-plussers groeit hard. Opvallend is dat de groei bij de leeftijdsgroep van 65 tot 75 jaar zich nauwelijks voordoet, terwijl regionaal en landelijk deze groep de komende jaren nog groeit. Montfoort loopt wat vergrijzing betreft ‘dus wat voor ten opzichte van de wijdere regio’.

Het aantal gezinnen met kinderen daalt tot 2030 met ongeveer 250, zo is de verwachting. Het inwonertal tot 45 jaar blijft daarentegen min of meer gelijk.

Uit verhuisbewegingen komt naar voren dat Montfoort vooral populair is bij gezinnen met (oudere) kinderen. Voor veel startende gezinnen is de relatief dure woningvoorraad onbereikbaar. Zij gaan daarom elders in de regio Utrecht op zoek naar een passend huis.

Rust

Toch biedt de gemeente ook voor starters wel een aantrekkelijk woonmilieu. Vooral voor hen die rust zoeken, blijkt uit onderzoek.

Montfoort geeft in de Woonvisie ook aan te willen onderzoeken of er meer standplaatsen voor woonwagenbewoners moeten komen. Op dit moment heeft de gemeente plek voor vier woonwagens. Op basis van de huidige behoefte zouden dit er zes moeten zijn.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Woerden