Volledig scherm
Foto ter illustratie © Anke Hemmer

Montfoortse bouwer ruziet in de rechtbank met de inspectie over veiligheid op de bouwplaatsen

De Montfoortse bouwer Jan Snel ligt met de inspectie overhoop over de veiligheid op zijn bouwplaatsen. Dat bleek vandaag in de rechtbank in Utrecht. Daar diende de rechtszaak die het bedrijf had aangespannen tegen de staatssecretaris van Sociale Zaken.

Het Montfoortse bedrijf is gespecialiseerd in ‘modulair bouwen’. Bijna twee jaar geleden kreeg het bedrijf op de bouwplaats van een studentenflat in Utrecht bezoek van de inspectie. De inspecteur constateerde een aantal gebreken. Hij gaf een boete maar hij vond ook dat bij Jan Snel niet veilig werd gewerkt. De bouw werd stilgelegd. De inspectie vindt dat er om ieder bouwelement een hekwerk moet worden gebouwd.

Na een spoedrechtszaak kreeg de Montfoortse bouwer de gelegenheid de studentenflats af te bouwen. Het bedrijf bestrijdt dat zijn werknemers gevaar lopen. Die werknemers worden beveiligd met gordels.  De aanwijzingen van de inspectie zijn volgens de Montfoortse bouwer te onduidelijk. De bouwer heeft een eigen deskundige aan het werk gezet. Dat deskundigenrapport werd maandag in de rechtbank besproken.

Die deskundigen bleven het oneens. De staatssecretaris is nog steeds niet blij met die gordel. Een gordel houdt in dat een werknemer kan vallen, zei de inspecteur tegen de rechter. Volgens de inspectie is de wet heel duidelijk. Als er een hekwerk kan worden geïnstalleerd, dan moet het ook. De bouwer wees erop dat die strenge regels ook voor nieuwe problemen zorgen. Het is niet altijd mogelijk om op grote hoogte een hekwerk veilig te bouwen. 

De rechter doet op 20 januari uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Woerden