Als het aan zeven Woerdense partijen ligt, moet er een lobby gestart worden richting provincie en ministerie om de snelheid op de A12 te verlagen van 130 naar 100 kilometer per uur.
Volledig scherm
Als het aan zeven Woerdense partijen ligt, moet er een lobby gestart worden richting provincie en ministerie om de snelheid op de A12 te verlagen van 130 naar 100 kilometer per uur. © ANP XTRA

Motie over snelheidsverlaging A12 aangenomen

De maximumsnelheid op de A12 moet worden teruggebracht naar 100 kilometer per uur. Dat vinden zeven partijen uit de Woerdense gemeenteraad. Ze willen dat Woerden druk uitoefent  op de provincie en het ministerie om de snelheidsverlaging voor elkaar te krijgen.

De geluidsoverlast en fijnstofproblematiek zijn voor D66 Woerden aanleiding geweest om een motie in te dienen om de maximumsnelheid op de A12 te verlagen van 130 naar 100 kilometer per uur. ,,In 2015 én in 2018 geeft de gemeenteraad zich ook al negatief uitgelaten over de snelheidsverhoging naar 130", legt fractievoorzitter Saskia van Altena uit. ,,Nu is het moment om dit besluit weer om te keren, want er wordt in de landelijke politiek weer gesproken over het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen.”

Drie minuten

Volgens Altena is het enige voordeel van 130 dat je drie minuten sneller van Utrecht naar Gouda kunt rijden. ,,Maar het leidt bij verkeersongevallen vaker tot dodelijke slachtoffers, er is meer schadelijke uitstoot van fijn- en stikstof, meer geluidsoverlast én de doorstroming van het verkeer neemt af als gevolg van aanzienlijke snelheidsverschillen.”

D66 diende de motie in samen met de SP, Progressief Woerden, Sterk Woerden, LijstvanderDoes, Inwonersbelangen en SGP/ChristenUnie. De partijen roepen het college op een lobby te starten richting de provincie en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ook willen ze dat Woerden optrekt met andere gemeentes in de regio om zo een krachtige signaal af te geven.

Het college zoekt nu verdere steun zoeken bij andere gemeentes om gezamenlijk voor 1 december een brief te sturen naar het ministerie.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden