Volledig scherm
De dode ganzen in Driebruggen © Rowena Groeneweg-Sloos

Mysterie rond gedumpte dode ganzen in Driebruggen: wie heeft ze weggehaald?

De twintig dode en gedumpte ganzen in Driebruggen zijn spoorloos verdwenen. De gemeente Woerden wilde ze vanochtend opruimen, maar de kadavers waren al verdwenen. Wie ze heeft meegenomen, is een mysterie. 

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging gaat ervan uit dat stropers de ganzen neergehaald en vervolgens zelf gevild hebben. ,,Misschien hebben ze wroeging gehad en de kadavers later alsnog opgehaald,’’ speculeert een politiewoordvoerder. Ook de gemeente sluit deze mogelijkheid niet uit. 

Van alle ganzen is zonder pardon het borstfilet uit het lichaam gesneden. Zoiets walgelijks zou een jager niet doen, is de stellige overtuiging van de Jagersvereniging. ,,Een jager heeft een uitgebreide opleiding gehad. Als die een gans schiet, neemt hij hem mee naar huis en maakt hem daar klaar. Hij laat het kadaver niet liggen,’’ aldus Ruifrok.

Niet voldoende middelen

Volgens de Jagersvereniging nemen stroperij en criminaliteit in het buitengebied toe, blijkt uit een recente enquête onder buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) die werkzaam zijn in het groen. Meer dan 70 procent geeft aan niet voldoende middelen te hebben om stroperij tegen te gaan. De boa’s willen bijvoorbeeld graag een wapen of portofoon, of een nachtcamera als ze er ’s nachts op uit moeten. Om uitwassen zoals met de dode ganzen in Driebruggen tegen te gaan, pleiten de jagers voor meer toezicht en handhaving in het buitengebied.

Het filet uit de borst van de ganzen levert niet veel geld op, merkt de jagersvereniging op. Naast het borstfilet, worden ook de poten van deze vogels graag gegeten. Ruifrok: ,,Er zijn ganzen in overvloed. Wie een ontheffing heeft mag ze in het kader van het faunabeheer schieten.’’ Het achterlaten van het kadaver is wel strafbaar, aldus de politie. 

In samenwerking met indebuurt Woerden