Arthur Bolderdijk wethouder Woerden .
Volledig scherm
Arthur Bolderdijk wethouder Woerden . © AD

Na langdurig ‘puinruimen’ is reconstructie Slotenbuurt Zegveld klaar

De werkzaamheden in de Slotenbuurt in Zegveld hebben heel wat voeten in de aarde gehad. De klus is nu  afgerond. De grootste oorzaak tijdens het werk vorig jaar was een onvoorziene dikke en harde puinfundering die moest worden weggebikt. Ook ontstond vertraging bij de aanleg van de nutsvoorzieningen.

Door een aangepaste werkwijze van de aannemer kon de achterstand grotendeels worden ingelopen. De Slotenbuurt ziet er weer netjes uit en kan lange tijd mee. Het riool is vernieuwd, de openbare ruimte is opgehoogd en opnieuw ingericht met verharding, verlichting en groen.

Zegveld is gebouwd op veen. Dit leidt tot verzakkingsproblemen op wegen, zoals kapotte rioleringen en water op straat. De gemeente zoekt naar slimmere technieken om de gevolgen van bodemdaling zo veel mogelijk te beperken. Voor de Slotenbuurt is EPS (piepschuim) verwerkt in de fundering van de weg. De bodem blijft nog wel dalen, maar veel langzamer dan bij toepassing van zwaardere ophoogmaterialen.

Dikke puinfundering

In 2019 stuitte de aannemer Jos Scholman op een onvoorzien dikke puinfundering. Ook ontstond er vertraging door de aanleg van nutsvoorzieningen, waar de aannemer geen invloed op kon uitoefenen. Ondanks deze tegenvallers heeft het totale werk maar beperkte achterstand opgelopen. In overleg met de bewoners van de buurt zijn extra parkeerplaatsen aangelegd. Daarnaast zijn er nieuwe bomen en beplanting geplant. 

Behalve de vertraging leidde de klus in Zegveld tot bijna twee  miljoen euro extra kosten. Voor een deel ervan draait elk Woerdens huishouden op via een stijging van de rioolrechten. De gemeente zei eerder verrast te zijn door de puinlaag die ineens tevoorschijn kwam bij graafwerkzaamheden. Voorafgaand aan de reconstructie van de Slotenbuurt is bodemonderzoek uitgevoerd tot 90 centimeter onder het straatniveau en daarbij werd niets vreemds geconstateerd, stelde wethouder Arthur Bolderdijk in een brief aan de gemeenteraad.

In samenwerking met indebuurt Woerden