Volledig scherm
De huizen aan het Veluwemeer worden tijdelijk verwarmd met een noodketel. © Femke Rodenburg

Na tien jaar bijna weer goede verwarming in Waterrijk

Na jarenlange problemen met de warmte-koude-installatie in Waterrijk lijkt een oplossing nu eindelijk nabij. Energieleverancier Eteck werkt hard om ervoor te zorgen dat bewoners van het Veluwe-, Torne- en Bodenmeer komende winter geen kou meer hoeven te lijden.

Het klonk zo mooi tien jaar geleden: een nieuwbouwwoning met een duurzame warmte-koudeopslag om de woning te verwarmen en koelen. Maar veel bewoners van de 119 huizen en appartementen aan het Veluwe-, Torne- en Bodenmeer hebben sindsdien elke winter problemen om hun huis goed warm te krijgen.

,,Een foute installatiekeuze in combinatie met slecht onderhoud", verklaart Onno van den Berg van Eteck. De energieleverancier uit Waddinxveen nam halverwege vorig jaar de installatie over. ,,Een kat in de zak, want we wisten niets van alle problemen", vertelt Van den Berg.

Noodkachels

NUON, dat de wamtepompinstallatie in 2008 heeft aangelegd, zegt niks te weten over structurele problemen, maar Eteck heeft geconstateerd dat de installatie sterk vervuild is. Van den Berg: ,,De zuurstof in het water heeft het staal aangevreten waardoor de filters in de woningen zijn dichtgeslibd door roestvorming."

Omdat de verwarming hierdoor in veel huizen niet goed werkte, deelde Eteck vorig jaar noodkachels uit. Ook werden bewoners gecompenseerd in de stookkosten.

Inmiddels is Eteck druk bezig om de problemen te verhelpen. Intussen zorgt een noodketel ervoor dat de huizen toch verwarmd worden. Van den Berg: ,,Dat duurt nog een paar weken, want we kunnen helaas niet in een halfjaar tijd problemen oplossen die in tien jaar tijd zijn opgebouwd."

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Woerden