Volledig scherm
Scheur door aanhoudende droogte in het Groene Hart. © Vroman Iman

Neerslagtekort in westen is iets verminderd

Er is in het westen van het land nog altijd sprake van een neerslagtekort. Dat blijkt uit de landelijke Droogtemonitor. Wel is het tekort afgenomen. Het tekort aan regenwater is 206 millimeter. In de droge periode vorig jaar was dat nog 300 millimeter.

Volgens de monitor, die Rijkswaterstaat continu bijhoudt, zal het tekort de komende weken niet toenemen. Er valt namelijk meer regen dan er aan verdamping verdwijnt. Het neerslagtekort baseert Rijkswaterstaat op de gemiddelde neerslag. Gemiddeld valt in Nederland 847 millimeter per jaar.

De aanvoer vanuit de grote rivieren is normaal voor de tijd van het jaar. Na de droogte van 2018 is de grondwaterstand in veel maar nog niet alle gebieden hersteld. Dit geldt voornamelijk voor de hoger gelegen gebieden waar geen aanvoer vanuit de rivieren mogelijk is.

Volgens deskundigen van de rijksdienst is er in de komende weken voldoende water beschikbaar om in de watervraag te kunnen voorzien. Wel zijn er op zeer beperkte schaal, vooral in het oosten van het land, nog enkele onttrekkingsverboden voor beregening van vooral graslanden.

In samenwerking met indebuurt Woerden