Arwin de Boer (l) van het IVN en een collega hangen nestkastjes op bij de begraafplaats aan de Woerdense Meeuwenlaan. De nestkastjes moeten kool- en pimpelmezen - de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups - aantrekken.
Volledig scherm
PREMIUM
Arwin de Boer (l) van het IVN en een collega hangen nestkastjes op bij de begraafplaats aan de Woerdense Meeuwenlaan. De nestkastjes moeten kool- en pimpelmezen - de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups - aantrekken. © Marnix Schmidt

Nestkastjes voor koolmezen in strijd tegen eikenprocessierups

Een van de oorzaken dat het zo goed gaat met de kool- en pimpelmezen in ons land, is dat de vogeltjes zo soepel overschakelen van het eten van zaden in de winter naar het eten van insecten en rupsen in de rest van het jaar. Vandaar dat de meesjes ideale natuurlijke vijanden zijn van de eikenprocessierupsen.

Door de nachtvorst in de laatste week van maart is hun opmars zo goed als zeker wat vertraagd, maar half april zijn ze er weer, de irritante eikenprocessierupsen. Die met hun kleine brandhaartjes voor heel veel overlast bij mensen kunnen zorgen.

In samenwerking met indebuurt Woerden