Volledig scherm
Marc Wilborts (links) en Jochem Bongers leggen namens de provincie Utrecht een moerasgebied aan langs de Hoofdweg. © Marnix Schmidt

Nieuw moeras Waverveen is luilekkerland voor vogels

Weilanden parallel aan de Hoofdweg in Waverveen worden veranderd in moeras. ,,Voor moerasvogels wordt dit een vijfsterrenrestaurant."

Wat voorheen landbouwgrond was, moet volgend jaar een drassig moerasgebied zijn bestaande uit waterpartijen met verschillende dieptes en diverse rietkragen. ,,Met name het scheidingsvlak tussen water en land is een plek waar bijzondere plantensoorten kunnen groeien", legt ingenieur Jochem Bongers uit.

Quote

Riet- en moerasvege­ta­ties, met soorten als veenmossen, zonnedauw en orchideeën, zijn dol op een gebied als dit

Jochem Bongers

Op zijn laarzen wandelt hij door het voormalige weiland langs de Hoofdweg in Waverveen waar graafmachines het land afgraven. Hier realiseert de provincie Utrecht 17 hectare moeras. De overige 57 hectare volgt later in het gebied ten zuiden van natuurgebied Waverhoek. ,,Riet- en moerasvegetaties, met soorten als veenmossen, zonnedauw en orchideeën, zijn dol op een gebied als dit. Als deze planten hier groeien, trekt dat ook weer bijzondere insecten en libellen aan, waar weer zeldzame moeras- en weidevogels op af komen. Ideaal ook voor trekvogels. Zij kunnen dit gebied gebruiken als tussenstation voor voedsel om daarna de grote reis te kunnen aanvangen.”

Het nieuwe moerasgebied wordt ook toegankelijk gemaakt voor vissen en andere waterdieren. ,,Met behulp van een vissluis kunnen we vissen op een veilige manier het nieuwe moeras in en uit laten", vervolgt de toezichthouder. ,,Zo creëren we voor alle dieren echt een vijfsterrenrestaurant. In de rijke rietkragen zullen vissen paaien en amfibieën gaan paren, wat bijdraagt aan een rijkgedekte tafel. Wij hopen hier op de komst van de roerdomp, de purperreiger en de lepelaar."

Om te voorkomen dat het water uit het moerasgebied weglekt, wordt een kade van klei aangelegd. Het verhogen van de waterstand heeft een belangrijk bijeffect. ,,Hiermee voorkomen we dat zout kwelwater op deze plek omhoog komt. Met het hoge waterpeil geven we tegendruk aan de bodem. Zout kwelwater wil je niet. Waar dat omhoog komt, zal weinig meer groeien."

Toegankelijk

De nieuwe natuur is niet bedoeld voor recreatie. ,,Er komen geen parkeerplaatsen of uitgebreide wandel- en fietsroutes", legt Marc Wilborts uit. Hij is projectleider namens de provincie Utrecht. ,,Maar het terrein blijft wel toegankelijk. We zetten er geen hek omheen. Dat betekent dat vogelaars of fotografen wel over de kade kunnen wandelen om van de bijzondere natuur te genieten, vogels te observeren of te fotograferen. Het belangrijkste is dat de rust bewaard blijft."

De aanleg van drie moerasblokken is een overblijfsel van een plan uit 1998 waarmee de provincie de ambitie had om 400 hectare nieuwe natuur te realiseren. Daarvan is nog 75 hectare over. ,,Het originele plan had enorme ambities, maar er was geen draagvlak voor onder omwonenden", zegt Wilborts. ,,In dat plan werden ook stukken grond onteigend, wat op veel bezwaren stuitte."

Het originele plan ging in 2010 van tafel, waarna een sterk uitgeklede versie volgde. ,,In het huidige plan wordt niets onteigend. We maken gebruik van de grond die al van de provincie was of die we op vrijwillige basis van de voormalige eigenaren konden kopen. Dat maakt het begrip en de acceptatie onder omwonenden veel groter."

De eerste twee moerasblokken gaan in het voorjaar van 2019 open.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Woerden