Volledig scherm
Het huidige zwembad in Oudewater © AD

Nieuw zwembad en sporthal voor Oudewater

In een hoek van bedrijventerrein Tappersheul in Oudewater moeten een nieuw, overdekt en openlucht zwembad en een sporthal verrijzen. Ook de skeelerbaan krijgt hier een plek.

De bouw is onderdeel van de uitbreiding van het bedrijventerrein Tappersheul. Over uitbreiding van bedrijfsruimte wordt al langer gesproken. De belangstelling voor wat Tappersheul III gaat heten is groot. De vraag overstijgt ruimschoots de drie hectare die beschikbaar komt. 

Wanneer het nieuwe ‘twaalf maanden zwembad’ een feit is, is nog niet bekend. Maar wethouder Bob Duindam schuift het niet op de lange baan. Als het aan hem ligt, nemen b en w nog dit jaar een besluit over het opstellen van een bestemmingsplan.

De sportvoorzieningen worden samengevoegd in de hoek van de Kabelslag en het Toleind, niet ver van tennisvereniging Heksenmeppers. Wat roet in het eten kan gooien voor een spoedig begin van de bouw is de stikstofproblematiek. En dan is er ook nog de beschermde heikikker die in het gebied voorkomt. 

Grond vrij

Met het plan voor de sportcluster komt Duindam tegemoet aan een afspraak in het vorig jaar gesloten coalitieakkoord van de gemeenteraad. Daarin werd wel uitgegaan van nieuwbouw nabij de huidige plek aan het Statenland. Door voor Tappersheul te kiezen komt er voor woningbouw grond vrij op het Statenland, aldus de gemeente.

De Stichting Beheer Zwembad Oudewater (SBZO) die het Statenbad exploiteert, verwacht dat vooral het overdekte bad groeikansen biedt voor OZV (de Oudewaterse Zwem Vereniging). Schoolzwemmen komt hopelijk terug en ook andere sporten krijgen een kans, zoals aquajoggen en suppolo, zegt voorzitter Pim van Baaren.

In samenwerking met indebuurt Woerden