Volledig scherm
De politie nam 120 honden in beslag bij de fokkerij. © Politie Woerden

Nieuwe maatregelen tegen teckelfokkerijen in Woerden

De omstreden teckelfokkerijen Wie Anders en de Vliegende Kiep aan het Breeveld in Woerden krijgen nieuwe sancties opgelegd door de gemeente. Vier eerdere dwangsommen van samen 20.000 euro zijn al verbeurd.

,,Er zijn nog steeds teveel honden’’, aldus de gemeente. Dus volgt een volgende stap, mogelijk nieuwe dwangsommen. De fokkers mogen maximaal twintig hondjes houden. Het bleken er bij een controle 250 te zijn. Hoeveel het er nu zijn, is niet bekendgemaakt, maar het zijn er wel teveel.

Verwaarloosd

De politie nam een maand geleden bij de teckelfokkerijen 120 honden en puppy’s in beslag. Er liep al geruime tijd een onderzoek naar het bedrijf. Bij de inval trof de politie 120 honden aan die klaarstonden voor vervoer. Sommige honden waren nog geen twee weken oud. De dieren waren verwaarloosd, het waren er meer dan toegestaan en ze zouden op een verboden wijze worden vervoerd. Ook hadden de fokkers geen vergunning.

De gemeente moet nog een keus maken wat er gaat gebeuren. Het kan een nieuwe dwangsom worden, of bestuursdwang. Dat betekent bijvoorbeeld sluiting van de fokkerijen.

Naast de gemeente hebben ook de ODRU (milieudienst) en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) handhavingsbesluiten opgelegd, omdat de geluidsnorm werd overschreden, of omdat er te veel honden op de fokkerij aanwezig waren.

De betrokken organisaties hebben elk eigen bevoegdheden. Zo heeft de gemeente geen bevoegdheden om op te treden bij misstanden op het gebied van dierenwelzijn. Dat is de taak van het NVWA.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Woerden