Volledig scherm
De verkeerslichten bij de oversteekplaats op de N458 in Nieuwerbrug worden begin volgend jaar door nieuwe lichten vervangen. © Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Nieuwerbrug kan opgelucht ademhalen: verkeerslichten op N458 blijven

Tot grote tevredenheid van de inwoners van Nieuwerbrug worden de verkeerslichten in hun dorp volgend jaar vervangen. Daarmee zijn de plannen van de provincie Zuid-Holland om de verkeerslichten te verwijderen van de baan.

Dit voorjaar werd duidelijk dat de provincie Zuid-Holland de verouderde verkeerslichten op de N458 wilde weghalen, omdat het landelijk beleid is dat er geen verkeerslichten zijn op doorgaande provinciale wegen. Hun alternatief om de oversteekplaats anders in te richten, kon niet op goedkeuring rekenen van de Werkgroep Innovatie Nieuwerbrug (WIN), zo bleek tijdens een inwonersavond in mei.

Verbreden

,,Het idee was om het verkeerslicht weg te halen en de weg breder te maken, zodat er een tussenstuk komt om over te steken”, vertelt WIN-voorzitter Jan de Mol. ,,Een oplossing die veel ruimte kost op een weg die toch al smal is.” Om de veiligheid voor fietsende scholieren te waarborgen, pleitte de WIN voor het behoud van de lichten. De Mol: ,,Er wordt gewoon heel hard gereden op die weg, die daar ook toe uitnodigt omdat het een recht stuk weg is.”

Het pleidooi vond gehoor, want de provincie heeft besloten de verkeerslichten op de oversteekplaats in het eerste kwartaal van volgend jaar te vervangen en de inrichting verder ongewijzigd te laten. ,,Daar zijn we heel tevreden over”, reageert De Mol. ,,Op die manier kunnen fietsers veilig oversteken. Zodra zij bij de kruising komen en op de knop drukken, gaan de lichten voor de automobilisten op rood.”

Ook verkeerswethouder Inge Nieuwenhuizen van Bodegraven-Reeuwijk is blij met de uitkomst. ,,Het behoud van de oversteekplaats was een vurige wens van de Nieuwerbruggers. We zijn blij dat de provincie alsnog groen licht heeft gegeven.”

In samenwerking met indebuurt Woerden