Medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaan het terrein op van de teckelfokkerijen in Woerden. De NVWA deed meerdere invallen bij de woning aan Breeveld.
Volledig scherm
Medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaan het terrein op van de teckelfokkerijen in Woerden. De NVWA deed meerdere invallen bij de woning aan Breeveld. © Rianne den Balvert

Omstreden Woerdense teckelfokkers voor de rechter

De eigenaressen van de twee omstreden Woerdense teckelfokkerijen moeten in juni voor de rechter verschijnen. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat moeder en dochter Van Zijl vervolgen. Waarvoor is nog niet bekend, maar bij invallen van politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2018 bleek dat er van alles mis was bij de fokkerijen aan Breeveld in Woerden.

Bij de invallen werden 150 deels verwaarloosde hondjes weggehaald. Daarnaast nam de NVWA de administratie in beslag en legde ze beslag op alle bezittingen en rekeningen van de fokkers. Inmiddels zijn moeder en dochter Van Zijl verhuisd naar Hongarije. Hun huis in Woerden staat nog steeds te koop.

Reiskoffers

In Hongarije kregen de twee vorig jaar bezoek van de politie vanwege dierenmishandeling. Die nam 106 teckels in beslag, omdat de beestjes in erbarmelijke toestand verkeerden en opgesloten zouden zitten in reiskoffers. Hiervoor zijn de twee voormalige inwoonsters van  Woerden vorig jaar veroordeeld. 

De teckelfokkers zijn in ons land ook al eerder voor de rechter verschenen. Een klant wilde een schadevergoeding hebben omdat het hondje dat ze bij de fokkers had gekocht angstig was. Het beestje had niet de nodige zorg gekregen.

Het is niet duidelijk of moeder en dochter in juni hun rechtszaak zullen bijwonen.

In samenwerking met indebuurt Woerden