Volledig scherm
Een nieuw bedrijventerrein bij de Cattenbroekerplas zou ten koste gaan van de recreatie op deze zwemplas, vrezen omwonenden. © AD

Omwonenden Cattenbroekerplas Woerden fel tegen nieuw bedrijventerrein

Omwonenden zijn fel tegen de komst van een nieuw bedrijventerrein bij de Cattenbroekerplas. De Woerdense plas zou hierdoor minder aantrekkelijk worden om te recreëren, vrezen de bewoners. Ook de verwachte toename van het verkeer is in hun ogen zeer onwenselijk.

Dat blijkt uit een enquête, gehouden door het wijkplatform Snel en Polanen-Waterrijk. Hieraan deden 228  omwonenden mee. Het wijkplatform spreekt van een 'representatief‘ onderzoek. Van alle respondenten woont 98 procent in Woerden en 89 procent in de wijk Snel en Polanen-Waterrijk. 31 procent van de respondenten kijkt direct uit op het gebied waar de nieuwbouw mogelijk zal komen.

Van alle respondenten werkt 60 procent niet in Woerden zelf. Op de vraag of de respondent een bedrijf in Woerden heeft, antwoordde 14 procent ‘ja‘. Slechts één procent geeft aan wel wat te voelen voor de komst van het bedrijventerrein. Niet bekend is hoeveel ondernemers de enquête hebben ingevuld, aldus initiatiefnemer wijkplatform Snel en Polanen-Waterrijk. 

Tekort

De Cattenbroekerplas is een van de vier locaties die in beeld is voor de bouw van een nieuw bedrijfsterrein. Woerden heeft hier een schreeuwend tekort aan. Veel ondernemers willen uitbreiden. Naast Cattenbroek zijn ook het Harmelense bedrijventerrein Putkop, de Burgemeester van Zwietenweg, de Parallelweg-West en het Werklint Nieuwerbrug in beeld als potentiële plekken voor nieuwe bedrijventerreinen. Deze locaties zijn allemaal omstreden. Met name omwonenden verzetten zich fel.  

Uit de enquête blijkt dat 97 procent van de respondenten goed op de hoogte is van de plannen en dat de bewoners zeer betrokken zijn.  

Het wijkplatform concludeert dat het ‘het gezien alle reacties en de weerstand tegen dit plan niet anders kan dan de gemeente te adviseren de locatie Cattenbroekerplas/ Voortuin II niet als een haalbare optie te beschouwen. Mocht de gemeente het toch als een optie zien dan zal er een uitgebreid vervolgonderzoek plaats moeten vinden onder de bewoners van de wijk om de bezwaren goed in beeld te krijgen en onderzoeken of en in hoeverre iets aan de bezwaren gedaan zou kunnen worden.’

Bezwaren tegen de vijf locaties kunnen nog tot uiterlijk morgen worden ingediend bij de gemeente Woerden.

In samenwerking met indebuurt Woerden