Volledig scherm
Twee Woerdense fokkerijen zouden teckels niet volgens de regels hebben gefokt. © Dreamstime

Onderzoek naar mogelijke misstanden bij Woerdense teckelfokkers

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt mogelijke misstanden bij twee Woerdense hondenfokkers. Wellicht dat de teckels er niet worden gefokt volgens de regels en er wordt gewerkt met niet geldige hondenpaspoorten. 

De NVWA kan de beide kennels aan Breeveld eventueel een waarschuwing geven, een boete opleggen of in het ergste geval sluiten. Een eventuele straf hangt af van de ernst van de misstanden, die de toezichthouder bij de kennels aantreft. De NVWA houdt zich onder meer bezig met het dierenwelzijn in het land.

Het gaat om de fokkerijen ‘Wie Anders’ en ‘Van de Vliegende Kiep’. De twee worden gerund door moeder en dochter Van Zijl.

Toezichthouder NVWA is het onderzoek gestart naar aanleiding van een ‘signaal van derden’, aldus een woordvoerster.

‘Van de Vliegende Kiep’ heeft eerder ook al een dwangsom van 5000 euro opgelegd gekregen van de gemeente, omdat bij twee controles bleek dat er te veel teckels aanwezig waren, meldt woordvoerder Gerold Borsboom. Op basis van het bestemmingsplan mogen er maximaal 20 honden worden gehouden. Bij beide controles bleken er 50 teckels aanwezig te zijn.

Klachten

De gemeente ging bij de kennel kijken naar aanleiding van klachten van omwonenden. Zij klaagden onder meer over het harde geblaf dat ze hoorden.

Volgens Borsboom wordt momenteel op verzoek van de eigenaressen onderzocht of de beide kennels naar elders kunnen verhuizen. Of dit in de gemeente Woerden is, wil hij niet zeggen. Hiervoor verwijst hij door naar de initiatiefneemsters.

De beide Woerdense fokkers waren tot begin 2018 lid van de Nederlandse Teckel Club (NTC). Hier zijn ze voor een jaar geschorst, omdat ze honden afleverden zonder stamboom, laat secretaris C .J. Van Vulpen desgevraagd weten. Hij wil verder niet in detail op de kwestie ingaan.

Gebreken

Het televisieprogramma Opgelicht besteedde afgelopen week aandacht aan de twee kennels in het buitengebied van Woerden.

Hieruit bleek dat de fokkers tegen de regels in de honden zonder paspoort verkopen. De pups die twee klanten bij de kennels kochten, bleken geen kampioen, maar teckels met gebreken en onbekende afkomst, aldus het televisieprogramma.

Het bestuur van de NTC meldt op haar website dat het ‘heeft kennisgenomen van de uitzending van Opgelicht’. De Nederlandse Teckel Club distantieert zich uitdrukkelijk van de nu bewezen werkwijze van beide fokkers. ‘De beelden in het programma Opgelicht zijn ook door ons als zeer schokkend ervaren. Het bestuur beraadt zich op eventuele vervolgstappen.’ Welke dat zijn, is onduidelijk.

De eigenaressen van de twee omstreden hondenkennels willen, ondanks meerdere pogingen van deze krant, niet reageren op alle aantijgingen. Wel laat een van de twee vrouwen weten dat ze de afgelopen tijd heel veel ‘shit’ over zich heen hebben gekregen. 

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Woerden