Volledig scherm
Plaatsen van grote aantallen zonnepanelen, zoals op de foto recent in Hazerswoude-Dorp, is niet overal zomaar mogelijk. Na Boskoop blijkt nu ook Nieuwveen een overvol netwerk te hebben. © Zonningdak.nl

Ook stroomnet achter Nieuwveen loopt vol door zonnestroom

Na Boskoop moet netbeheerder Liander ook Nieuwveen te hulp schieten. Grootschalige teruglevering van stroom uit bijvoorbeeld zonneweides is nu onmogelijk. Daarom trekt Liander langs het Nieuwveens Jaagpad en de Molenkade nieuwe dikkere kabels.

Liander heeft geconstateerd dat in het buitengebied van Nieuwveen de teruglevering van stroom zo snel groeit dat zij tegen de grenzen van de capaciteit aanloopt. In dit gebied ligt onder meer het glastuinbouwgebied Nieuw Amstel. Volgens de netbeheerder is het stroomnet daarop niet ingericht. Het werd pakweg een eeuw geleden aangelegd toen hier alleen maar wat woningen en een handjevol bedrijven zaten. De kabel kan nu de massale toevoer van zonnestroom niet verwerken.

Voordat nieuwe kabels kunnen worden getrokken, moet Liander de benodigde vergunningen bij de gemeente Nieuwkoop in orde maken. Dat kost tijd, vandaar dat Liander pas in de loop van 2021 de dikkere kabels in gebruik denkt te nemen.

Zonnepanelen

Het volgelopen netwerk is vooral lastig voor bedrijven. Er is volgens woordvoerder Peter Hofland van Liander nu geen ruimte voor nieuwe aansluitingen en voor uitbreiding van zakelijke grootverbruikers. ,,Dit betekent dat bedrijven en instellingen die extra elektrisch vermogen willen hebben of meer elektriciteit willen terugleveren in principe moeten wachten totdat het elektriciteitsnet in Nieuwveen is uitgebreid.‘’ Particulieren die een stapeltje zonnepanelen op het dak van hun woonhuis willen leggen, kunnen gewoon hun plan doorzetten.

De problematiek rond Boskoop is lastiger op te lossen omdat hier niet alleen het stroomnet tekortschiet. Ook het stroom-verdeelstation in Zevenhuizen heeft te weinig capaciteit. Het kost een jaar of vijf om vervangende nieuwbouw neer te zetten en in te richten. Daarom is Liander ook bezig met snellere noodoplossingen, zoals een koppeling met het netwerk van Alphen.

In samenwerking met indebuurt Woerden