Volledig scherm
De Sint-intocht vorig jaar in Woerden, met volgens de organisatie ‘bruine pieten’. © Rianne den Balvert

Oud-raadslid: Woerdense sintkrant helaas vol zwarte pieten

Het heeft Ruud Niewold gestoord dat de onlangs in Woerden huis aan huis verspreide sinterklaaskrant ‘volstaat met zwarte pieten’. Hij ziet ook graag roetveegpieten meelopen als Sinterklaas zaterdag 16 november weer zijn entree maakt in de stad.

,,Het is weer typisch Woerden. Overal is discussie over de kleur van zwarte piet, maar hier niet eens het begin van een discussie”, zegt het voormalig D66-raadslid. Niewold is nog wel politiek actief in Woerden. Hij geeft toe dat hij dit weekend met een tweet probeerde de discussie over de kleur van de zwarte pieten in Woerden op gang te brengen. De tekst van zijn tweet (met cynische ondertoon): ,,Ook in Woerden is dit jaar weer stevig nagedacht over de kleur van de roetveegpiet. Men kwam uit op de kleur zwart. Hoe origineel en actueel.”

Bruine pieten

De organisatoren van de Woerdense intocht zijn niet blij met Niewolds actie. Woordvoerster Irene Koster: ,,Voor de sinterklaaskrant gebruiken we foto’s die bij eerdere intochten zijn gemaakt, het is niet bedoeld als statement als meneer Niewold merkt dat de pieten overwegend zwart zijn. Het is ook helemaal niet zo dat wij tegen roetveegpieten zijn. Sterker nog: bij ons mogen de 80 vrijwilligers zelf kiezen hoe ze geschminkt worden. En we maken ze niet zwart, maar bruin. We hebben een enquête gehouden onder onze mensen en de meerderheid wilde niet als roetveegpiet de straat op. We vinden het geen probleem als er straks roetveegpieten bij zijn, maar niet als eenling. Want dan heb je kans dat iemand mikpunt wordt en kunnen we niet instaan voor de veiligheid van onze vrijwilligers.”

Niewold toont weinig begrip voor de uitleg van het sintcomité. ,,Je kunt ook andere foto’s plaatsen in zo’n krantje. Waar het mij om gaat: veel kinderen lezen zo’n krant en denken dat het echt zo hoort dat pieten alleen maar zwart zijn. Dan loop je als Woerden jaren achter bij de landelijke discussie.”

Kinderfeest

Koster vindt dat vooral het kinderfeest 16 november voorop moet staan. ,,Eens”, reageert Niewold. ,,Ik ga ook naar de optocht als er alleen zwarte pieten zijn, hoor. Maar een beetje discussie mag best.” Niewold zou het prima vinden als er in Woerden een peiling onder inwoners wordt gehouden over de gewenste kleur van Sints helpers.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden