Volledig scherm
Afval scheiden kan al op het Landgoed Bredius aan het Brediuspad in Woerden (foto ter illustratie). © Stichting Landgoed Bredius

Oudewater beloont fanatieke afvalscheiders in nieuwe poging om afvalberg te laten slinken

Oudewater introduceert volgend jaar een nieuw afvalinzamelsysteem. Om de 219 kilo restafval die nu jaarlijks per inwoner wordt geproduceerd flink naar beneden te krijgen, komt er een beloningsysteem. Wie fanatiek afval scheidt, kan een deel van de afvalstoffenheffing terugverdienen.

De voorbereidingen voor het nieuwe systeem zijn in volle gang: alle 4200 huishoudens in de gemeente Oudewater hebben afgelopen maand een afvalpas gekregen en de kliko’s voor restafval en groente-, fruit- en tuinafval (gft) zijn omgewisseld. „Iedereen heeft een grote grijze bak gekregen”,vertelt projectleider Jacob van Leeuwen. 

Het inzamelen door Cyclus blijft hetzelfde, maar door de chip in de container wordt vanaf januari geregistreerd hoe vaak inwoners hun restafval aanbieden. Wie de kliko minder vaak aan de weg zet, kan geld terugverdienen.

Woerden liep voorop

In Woerden, waar dit systeem al in 2017 is geïntroduceerd, daalde de hoeveelheid restafval van 195 kilo per inwoner in 2016 naar 162 kilo in 2018.

Quote

Het gaat natuurlijk om het scheiden van afval en de kwaliteit van de ingezamel­de grondstof­fen

Monique à Campo, Teammanager Afval & Reiniging

In Oudewater zamelen straks 3400 huishoudens hun afval in in een kliko. De overigens 800 huishoudens kunnen hun restafval kwijt in een ondergrondse container. „Met name bewoners in de binnenstad en enkele hoogbouwlocaties zamelen ondergronds restafval in”, weet Van Leeuwen. „Naast deze containers komen er ook cocons voor gft-afval.”

Hoeveel geld Oudewaternaren precies terug kunnen verdienen, wordt eind dit jaar bekend. Er zijn, net als bij de afvalstoffenheffing die varieert tussen 146,52 en 244,44 euro per jaar, verschillende bedragen voor een-, twee- en meerpersoons huishoudens. Van Leeuwen: „Het komt neer op een bedrag tussen de 20 en 30 euro per jaar.”

Grondstoffen

Volgens Monique à Campo, teammanager Afval & Reiniging, draait het nieuwe systeem niet om geld. „Het gaat natuurlijk om het scheiden van afval en de kwaliteit van de ingezamelde grondstoffen”, legt ze uit. „Maar we gaan dat op een positieve manier belonen.”

Van Leeuwen verwacht dat het nieuwe systeem ervoor zorgt dat de hoeveelheid restafval per inwoner in 2020 fors daalt. „Ik hoop wel tussen de 160 en 170 kilo per persoon uit te komen, want het overheidsdoel is 0 kilo in 2050.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden