Volledig scherm
Jacobus Arminius op een schilderij van Hieronymus van der Mij. © RV

Oudewater houdt dit jaar 'Arminiuswinter'

Oudewater zet dit najaar en winter Jacobus Arminius (1559-1609) in de schijnwerpers. Arminius is in Oudewater geboren en heeft er zijn jonge jaren door- gebracht. Hij is de grondlegger van de Remonstrantse Kerk.

Het programma bestaat voornamelijk uit lezingen en debatten, maar de Arminiuswerkgroep wil ook een eenmalige glossy uitgeven, een kunstwerk in de omgeving van het Arminiushuis en Arminiusrondleidingen door de binnenstad. Er is al een expositie op de zolder van het stadhuis met als topstuk de originele stoel van Arminius. Arminius is in het straatbeeld alleen zichtbaar met het Arminiushuis, waar hij in zijn jeugd heeft gewoond en het Arminiusplein waaraan zijn geboortehuis stond. Er is in Oudewater nog weinig gedaan om de grondlegger van de Remonstrantse Kerk op een voetstuk te plaatsen.

Quote

Arminius staat voor de discussie over de menselijke vrijheid te kiezen welke leer hij aanhangt

Pieter Verhoeve

Arminius mengde zich nadrukkelijk in de richtingenstrijd binnen de Protestantse kerk. Zijn vader overleed voordat Arminius was geboren. Terwijl hij op 16-jarige leeftijd in Marburg studeerde, werden zijn moeder en zusjes vermoord tijdens de Moord op Oudewater op 7 augustus 1575, een direct gevolg van de keuze van Oudewater voor Willem van Oranje en tegen de Katholieke Spaanse bezetter.

De nadruk van het programma ligt op debat en verdieping omdat dit volgens burgemeester Verhoeve het beste bij het levenswerk van Arminius past. ,,Arminius staat voor de discussie over de menselijke vrijheid te kiezen welke leer hij aanhangt.''

De aanleiding van de Arminiuswinter in Oudewater is dat dit en volgend jaar de Synode van Dordrecht door de stad Dordrecht groots wordt herdacht. ,,Die was een gevolg van een discussie tussen de hoogleraren Arminius en Gomarus over de vrije wil. De Synode leidde bijna tot een burgeroorlog en een staatsgreep van prins Maurits.''

Cantatedienst

Het programma begint op 6 oktober met een congres. Half december is er een debat dat gaat over de vrije wil. Verder komt er een Bach cantatedienst in de katholieke kerk.

De werkgroep heeft ook de ambitie om eens per twee jaar een Arminiuslezing te houden, waarvan de eerste op 7 februari wordt gehouden. Dan komt hoogleraar André Aleman spreken over zijn boek Je brein de baas, als tegenhanger van de bestseller Wij zijn ons brein van hoogleraar Dick Swaab.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Woerden