Eilandje in de Vinkeveense Plassen.
Volledig scherm
Eilandje in de Vinkeveense Plassen. © Marlies Wessels

Pas in 2021 controle op beschoeiingen van legakkers in de Vinkeveens Plassen

Recreatieschap Stichtse Groenlanden gaat pas volgend jaar optreden tegen het niet vervangen van de beschoeiingen van zandeilanden en legakkers. Door de stikstof- of PFAS-problematiek komen vergunningen voor het vervangen van beschoeiingen maar moeizaam tot stand. 

Het papierwerk kost veel meer tijd dan anders. De eigenaren van die eilandjes in de Vinkeveense Plassen mogen daar niet de dupe van worden, vindt het schap. Het controleren of ze hun beschoeiingen wel vervangen, gaat daarom dit jaar niet door en wordt doorgeschoven naar volgend jaar.

Twee jaar geleden is een aantal legakkers verkocht aan particulieren onder de voorwaarde dat zij verantwoordelijk zijn voor onder meer de instandhouding van de eilanden en ook van de beschoeiingen. Die zandeilanden zijn ooit aangelegd om het land te beschermen tegen golfslag van de Vinkeveense Plassen. De eilanden hebben die beschermende functie nog steeds en moeten, aldus het recreatieschap, wel worden onderhouden. Maar de eigenaren krijgen nu respijt. Ze hoeven niet bang te zijn dat de handhavers van het schap ze al dit jaar op de vingers tikken.

Vervanging nu is sowieso niet aan de orde, omdat anderhalve week geleden het broedseizoen is begonnen.

In samenwerking met indebuurt Woerden