Volledig scherm
Bij de Rabobank in Woerden is een pinautomaat opgeblazen. © Koen Laureij

Pinautomaat opgeblazen bij plofkraak in Woerden

UpdateBij een pinautomaat van de Rabobank aan het Tournoysveld in Woerden heeft vannacht een plofkraak plaatsgevonden. De politie onderzoekt de zaak en vraagt daarbij getuigen om hulp.

Door de ontploffing, die tot in Kamerik te horen zou zijn geweest, is de hele automaat uit de muur gekomen en raakte de gevel flink beschadigd. Door de knal ging bij de naastgelegen Jumbo supermarkt het alarm af en vielen er een aantal potten uit de schappen.

Zoekactie

De politie startte een zoekactie naar de verdachten, maar voor zover bekend zijn er geen aanhoudingen verricht. Een politieheli vloog ruim een halfuur boven de stad om de eenheden op de grond te assisteren. Na het uitsluiten van ontploffingsgevaar en onderzoek is het gebied bij de automaat weer vrijgegeven. Het gat in de muur is afgetimmerd met houten planken.

Volledig scherm
Het gat in de muur is afgetimmerd met houten planken. © AD

Voor Denny van Drogenbroek, kantoordirecteur van de Rabobank in Woerden, is het de tweede keer in twee dagen tijd dat hij geconfronteerd wordt met een plofkraak. Vrijdagochtend was het al raak bij een pinautomaat van de bank in Bodegraven. In Mijdrecht werd eerste kerstdag een pinautomaat opgeblazen. ,,Het loopt wel de spuigaten uit”, reageert Van Drogenbroek. ,,We gaan maandag in overleg met Rabobank Nederland om te kijken wat we gaan doen, want bij een plofkraak is 50.000 euro schade nog niks.”

Vervangen

Volgens de kantoordirecteur wordt na iedere plofkraak heroverwogen of er wel een automaat terugkeert. ,,Als dat zo is, kan de geldautomaat binnen een week vervangen zijn.”

Na de kraak in de Mijdrechtse Dorpsstraat keerde de geldautomaat niet terug, omdat er in de buurt geldautomaten van andere banken te vinden zijn. Ook aan de andere zijde van winkelcentrum Tournoysveld is nog geld uit de muur te halen bij een automaat van ABN Amro.

Volgens Van Drogenbroek is er bijna niet op te beveiligen tegen het opblazen van geldautomaten. ,,We zouden de automaten ’s nachts buiten gebruik kunnen stellen, want zoveel wordt er dan niet gepind. Maar dan moeten ze ook iedere avond worden leeg gehaald en dat is kostbaar.”

Een andere mogelijkheid zou zijn om de automaten extra te beveiligen. ,,Het scheelt dat er steeds minder automaten overblijven”, besluit Van Drogenbroek cynisch.

In samenwerking met indebuurt Woerden