Volledig scherm
De in 2018 geopende zuidelijke randweg is vernoemd naar Herman van Zwieten, die van 1989 tot 2002 burgemeester van Woerden was. © AD Groene Hrt

Pleidooi voor eerlijke man/vrouw-verhouding bij nieuwe straatnamen in Woerden

Als het aan Wilma de Mooij ligt, wordt er bij het kiezen van nieuwe straat- en wijknamen voortaan rekening gehouden met een gelijke man/vrouw-verhouding. Het SP-raadslid in Woerden dient daarvoor zelfs een motie in.

Na de Burgemeester Van Zwietenweg en het Adriaan Duyckpad, vindt De Mooij dat het tijd is voor vrouwelijke straatnamen. De gemeente moet volgens haar een inhaalslag maken door nieuwe straten vooral vrouwelijke namen te geven.  ‘De benaming van wijken en straten in Woerden laat nog altijd een ongelijkmatige verdeling zien’, schrijft De Mooij in de motie die ze bij de raadsvergadering van 23 januari gaat indienen. 

Vrouwelijke staatslieden

De zes nieuwe straatnamen in nieuwbouwproject Hof van Leyland bevestigen volgens De Mooij de ongelijkheid. ,,Van de zes straatnamen zijn er slechts twee naar vrouwelijke staatslieden vernoemd.” In de nieuwbouwwijk worden Suze Groeneweg en Frida Katz allebei geëerd met een pad. Chris Soumokil, Pieter Lieftinck, Jelle Zijlstra en Joop den Uyl krijgen een straat of hof naar zich vernoemd.

Volgens De Mooij is het aantal vrouwen van historische of baanbrekende faam dermate groot dat de gemeente met gemak gelijkwaardigheid van vrouwen en mannen in de benaming van wijken en straten kan waarborgen. Ze vraagt het college daarom om de straatnamencommissie opdracht te geven deze onrechtvaardige onbalans recht te zetten.

Vrouwelijke mees

Collega-raadslid Jaap van der Does laat op Facebook al weten de motie niet te gaan steunen. ,,Er zijn wel belangrijker zaken in Woerden om te regelen”, luidt zijn argument. ,,Bovendien lijkt me dat in de Bomen-en Bloemenbuurt en Vogelbuurt moeilijk toe te passen. Ik zou niet weten hoe een vrouwelijke mees genoemd wordt.”

In samenwerking met indebuurt Woerden