Volledig scherm
Vuurwerk © ANP

Pleidooi voor vuurwerkvrije zones in Woerden

Woerden moet vuurwerkvrije zones krijgen. Of verplichte waarbij de politie handhavend optreedt, of vrijwillige waarbij door buurtbewoners onderling afspraken worden gemaakt.

Dat voorstel lanceert Sterk Woerden. Die gemeenteraadsfractie heeft burgemeester Victor Molkenboer gevraagd of hij er over wil nadenken. ,,Een aantal jaren geleden is er in de gemeenteraad al een discussie over geweest, zegt Rianne Vrolijk, raadslid voor Sterk Woerden. ,,Er zijn toen diverse scenario’s opgesteld, maar het heeft niet geleid tot het instellen van vuurwerkvrije zones.

Den Haag

Een van de bezwaren was toen dat het verbod lastig te handhaven zou zijn. Maar Vrolijk ziet nu nieuwe mogelijkheden. Ze wijst op Den Haag waar het initiatief voor vrijwillige vuurwerkvrije zones. Daarbij maken bewoners van een straat onderling afspraken en zien er ook op toe dat iedereen zich daar aan houdt. ,,Er zijn in Den Haag al wat ervaringen mee, waaronder veel positieve.’’
Ze plaatst wel een kanttekening. ,,Conclusie in Den Haag is dat deze vrijwillige zones alleen werken in gebieden waar de overlast al niet te groot is.’’

Vrolijk wil dat de gemeente in elk geval kijkt of de Haagse opzet is te kopiëren naar Woerden. De gemeente moet, is haar voorstel, beginnen met een peiling onder de Woerdenaren of die er iets voor voelen. En de gemeente duidelijk maken op welke wijze ze de inwoners kan faciliteren bij het opzetten van een vrijwillige vuurwerkvrije zone.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Woerden