Volledig scherm
De weg in Tourouvre (ten westen van Parijs). © REUTERS

Polderweg bij Kamerik geplaveid met zonnepanelen

Autorijden over zonnepanelen is nog dit jaar realiteit. De provinciale route (N401) tussen Kamerik en Breukelen krijgt als eerste in Nederland een weggedeelte dat over de hele breedte bestaat uit zonnepanelen.

Ter hoogte van Kockengen is al begonnen met voorbereidend werk voor de bijzondere wegvernieuwing. Dit najaar is een proefvak met een lengte van 20 meter en een omvang van 50 vierkante meter klaar voor een testfase.

De panelen van het Franse Wattway zijn berekend op drukbereden wegen, waar ook zwaar verkeer overheen dendert, zoals de N401. Juist vanwege die drukte is de proef in Nederland voor de Fransen heel interessant.

Proefstuk

Zelf hebben zij bij Tourouvre (ten westen van Parijs) een proefstuk van een kilometer lengte. Maar nergens ter wereld wordt al getest op zo’n drukke route als de Nederlandse, die verkeer van en naar de A2 bij Breukelen leidt.

Quote

Wij zijn er trots op dat we als eerste in het land met deze test kunnen meewerken

Iris Jautze, Provincie Utrecht

,,Net zoals de provincie zijn ook wij bezig met duurzaamheid, deze weg is daarbij bewust uitgekozen voor de proef’’, stelt projectleider Ad van ’t Zelfde van BAM Infra. Volgens hem is de polderweg ideaal voor de proef omdat er weinig bomen staan, er veel zonbereik is en er ook een parkeerhaven ligt, die verkeer eenvoudig kan omleiden.

Van ’t Zelfde is, naast reacties van weggebruikers en ervaringen rond bijvoorbeeld veiligheid en stroefheid van het wegdeel, ook benieuwd naar de hoeveelheid energie die de weg komende jaren op gaat wekken. Bovendien kan die energie mogelijk gebruikt gaan worden voor verwarming van de weg, zodat minder gestrooid hoeft te worden in de winterperiode.

Innovatie

,,Dit is de weg van de toekomst’’, omschrijft woordvoerster Iris Jautze van de Provincie Utrecht. ,,Wij zijn heel erg in voor innovatie en zijn er trots op dat we als eerste in het land met deze bijzondere test kunnen meewerken.’’

Dat de provincie spreekt van de ‘weg van de toekomst’ komt mede doordat langs dezelfde route momenteel ook al planten groeien waar energie uit wordt opgewekt. Uit bermplanten wordt elektriciteit opgewekt (plant-E), waarmee een provinciaal meetpunt volledig in de lucht wordt gehouden. Dit meetpunt peilt verkeersgegevens, zoals aantallen voertuigen en gemiddelde snelheden.

Ad van ’t Zelfde van BAM kijkt uit naar het begin van de proefperiode en spreekt van een ‘spannend’ project. Over twee jaar worden conclusies getrokken en volgt mogelijk uitbreiding.  

In samenwerking met indebuurt Woerden