Volledig scherm
Amine A., de verdachte agent uit Moordrecht. © 112hm.nl

Politiemol Amine A. mag rechtszaak in vrijheid afwachten

Politiemol Amine A. (29 jaar) uit Moordrecht mag na bijna een jaar voorlopige hechtenis naar huis. De Haagse rechtbank besloot vandaag in een tussentijdse zitting dat hij de inhoudelijke behandeling van zijn rechtszaak in vrijheid mag afwachten.

Voorwaarde is wel dat A. zijn paspoort inlevert, zich meldt bij de reclassering en geen contact heeft met de drie andere verdachten in de zaak. Voor de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak zijn eind september drie dagen uitgetrokken.

Amine A. was hoofdagent bij het politieteam Waddinxveen/Zuidplas in de eenheid Den Haag, toen hij op 1 juni vorig jaar werd gearresteerd. A. wordt ervan verdacht tussen begin 2015 en juni 2016 door criminelen te zijn betaald om in politiesystemen te zoeken naar informatie over hennepkwekerijen.

Verslagen indruk

A. zou adressen van tientallen kwekerijen hebben doorgegeven aan zijn vriend Yassine H. (28), die geldt als medehoofdverdachte in de zaak. H. zou de kwekerijen in onder meer Den Haag en Schoonhoven hebben leeggeroofd voordat de politie een geplande inval kon doen. Een peilbaken en portofoons werden ingezet om de politie op afstand te houden.

Ook de voorlopige hechtenis van H. is vanaf maandag geschorst onder dezelfde voorwaarden. Beide mannen maakten een verslagen indruk op de rechtbank. Zij hoorden twee getuigen gehoord worden in de zaak. Binnen het politieteam is geschokt gereageerd op de aanhouding van ‘modelagent’ A.

Naast de twee hoofdverdachten staan nog twee mannen terecht, neven van A. De broers Mohamed A. (27) en Khalid A. (29) worden verdacht van inbraakpogingen. Zij waren al op vrije voeten.

Volledig scherm
De arrestatie van Amine A. op 1 juni 2016 in Moordrecht. © AD Archieffoto

In samenwerking met indebuurt Woerden