Volledig scherm
© Peter Franken

Polsstokverspringtopper Jaco de Groot is terug na wereldreis

Polsstokverspringer Jaco de Groot maakt morgen zijn rentree op de schansen in Jaarsveld. De Woerdenaar won begin mei de openingswedstrijd in Linschoten, maar reisde daarna vanwege een studiereis de wereld rond.

Vanmiddag arriveert de leergierige agrariër in Nederland. De voorbije weken bezocht De Groot landbouwbedrijven in Singapore, Indonesië, Japan, Israël, Engeland en de Verenigde Staten. Hij onderzocht hoe in die landen de landbouw in elkaar steekt. ,,Ik heb veel praktisch inzicht gekregen in hoe de boeren wereldwijd werken en produceren", meldt de eigenaar van een biologische melkveehouderij, vanuit de Amerikaanse staat Wisconsin. ,,In Japan kiest men voor kwaliteit, maar in Indonesië komt vooral goedkoop voedsel op de markt. Ik hield me ook bezig gehouden met de bodemdalingproblematiek."

Bomen

In al die weken raakte Jaco de Groot geen polsstok aan. In zijn vrije uren bezocht hij fitnessruimtes of stoeide buiten met de bomen. ,,De mensen keken raar op toen ik in een boom klom. Ik toonde hen dan een filmpje van mijn sprongen. Amazing was het woord dat ik het meeste hoorde als reactie daarop. Toen ik vorige week in Engeland was, kreeg ik heimwee. Ik had maar al te graag even de Noordzee 'overgesprongen', maar dat uitstapje paste helaas niet in het strakke reisschema.. Ik heb geen idee hoe ik ervoor sta, maar ga de strijd aan om het verloren terrein goed te maken. Dat zal niet meevallen. Erwin Timmerarends leidt nu in het klassement met allemaal twintigmetersprongen. Zo'n reeks zette ik pas aan het einde van het seizoen neer. De andere springers hebben ook niet stilgezeten. Hun verrichtingen volgde ik op internet. Ik weet dat ik aan de bak moet."

Jetlag

De keuzeheren van de polsstokbond Holland zullen zaterdag de prestaties van De Groot met aandacht volgen. Op zaterdag 1 juli staat namelijk de tweekamp tegen de Friezen op de rol. Dat zijn wedstrijden, waarin De Groot vaak uitblinkt. Normaal gesproken reist de meervoudig Hollands kampioen als kopman af naar het Friese Buitenpost, maar nu valt hij gezien zijn ranking buiten de boot. ,,Als ik geen last heb van een jetlag, verwacht ik in Jaarsveld goed te springen en mijn kandidatuur te stellen voor de Hollandse tweekampploeg."

In samenwerking met indebuurt Woerden