Volledig scherm
Timo Quak, Kim Groenendijk en Kimberley Uiterboogaard van het Minkema College debateren. © Rianne den Balvert

Premier mist unieke praktijkles over democratie op Minkema College

Premier Rutte heeft echt wat gemist, zegt maatschappijleraar Paul Simons van het Minkema College in Woerden. Hij doelt op de unieke ‘praktijkles democratie’ die Rutte zou bijwonen. Leerlingen hebben vandaag dit project afgesloten.

De school wil dat leerlingen niet alleen de school verlaten met een mooi diploma, maar ook leren om op een democratische wijze met elkaar om te gaan. ,,Natuurlijk is alles uit boekjes te leren, maar het is beter om democratie en burgerschap aan den lijve te ondervinden”, zegt Simons:  ,,Dat hebben wij met dit project over de formatie de laatste twee maanden op school gedaan. Rutte is daar zeer in geïnteresseerd en had graag een privébezoek gebracht om te zien hoe wij dat op school doen.” De premier moest verstek laten gaan in verband met z'n persconferentie over de stikstofproblematiek.

Hoe werkt het project? De vwo 4-leerlingen zijn verdeeld in politieke partijen, kabinet, belangengroeperingen, lobbyisten en journalisten. De bedoeling is om een regeerakkoord te smeden. Maar voordat het zover is moet er flink wat overlegd, onderhandeld en onnoemelijk veel standpunten en meningen uitgewisseld worden. ,,Het lijkt een spel, maar het gaat echt ergens over”, zegt leerling Wout van Zaale. 

Praktijklessen

Hij heeft deze praktijklessen op school eerder meegemaakt. ,,Het aardige is dat iedereen fanatiek meedoet en er in geloofd. Het is ook grappig om keihard een standpunt te verdedigen van een partij waarvoor je zelf niet zou kiezen. Dat is ook mooi. Je leert discussiëren en jezelf vragen te stellen.” 

De premier heeft laten weten een andere keer graag langs te willen komen om deze manier van onderwijs te leren kennen. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden