Volledig scherm
Archieffoto, ter illustratie. © Marlies Wessels

Proef met permanente bewoning recreatiehuisjes

De provincie Utrecht en de gemeente De Ronde Venen gaan in het Vinkeveense plassengebied samen een proefproject opzetten rond permanente bewoning van recreatiehuisjes.

Gedeputeerde Staten van Utrecht ondersteunen dat voorstel van De Ronde Venen omdat de problematiek van illegale bewoning wijdverbreid is. De kwestie speelt ook in bijvoorbeeld de vakantieparken rond Zevenhoven, Woerdense Verlaat en Nieuwkoop.

Illegaal

Uit onderzoek van de gemeente De Ronde Venen blijkt dat van de 1463 recreatiehuisjes bij de Vinkeveense Plassen, er ruim een derde (34 procent) permanent worden bewoond. Van dat aandeel woningen is het bij 64 procent illegaal. De gemeente wil dat niet-toegestane, maar bestaande gebruik zoveel mogelijk legaliseren.

Naar aanleiding daarvan hebben de VVD-Statenleden Judith Godschalx en Neeke Eijsbroek schriftelijke vragen gesteld. Zij willen weten hoe ver Gedeputeerde Staten daarin willen toegeven.

Experimenteergebied

Hoe dat beleid uitpakt, is nog onderwerp van studie, zeggen GS. Maar, laten zij erop volgen, legaliseren is niet de enige oplossing. Of inderdaad een ‘experimenteergebied’ wordt aangewezen, is eind dit jaar wel duidelijk. Maar dat de gemeente De Ronde Venen meer kan gaan legaliseren, is wat het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht betreft nog geen uitgemaakte zaak.

In samenwerking met indebuurt Woerden