Volledig scherm
Provincie Utrecht vreest plannen met Schiphol. © ANP XTRA

Provincie Utrecht: plannen Schiphol niet ten koste van woningbouw

Plannen voor extra woningen mogen niet in gevaar komen. Dat zegt het provinciebestuur op vragen van GroenLinks en D66. De partijen vrezen dat door uitbreiding van Schiphol belangen van de provincie Utrecht in het geding komen. Ook het lawaai van vliegtuigen moet beperkt blijven.

‘Wij zijn van mening dat de hinder, veroorzaakt door vliegverkeer, in de provincie Utrecht moet worden beperkt’, antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van beide partijen. 

Er wordt op dit moment door het Rijk gewerkt aan diverse plannen voor de luchthaven. Als er bij het nieuwe Luchthaven Verkeer Besluit bijvoorbeeld gekozen wordt voor een nieuwe aanvliegroute zal de overlast in vooral het westelijk deel van de provincie Utrecht verder toenemen, vrezen de partijen. 

Het provinciebestuur zegt er alles aan te doen om de Utrechtse belangen veilig te stellen. Het gaat niet alleen om ‘het beschermen en realiseren van een gezonde en veilige omgeving waarin ook stilte beleefd kan worden’, maar ook om de mogelijkheden voor woningbouw veilig te stellen. Bovendien moet er voldoende ruimte blijven voor de regionale economie. 

De provincie zegt de ontwikkelingen met Schiphol ‘scherp’ in de gaten te houden en indien nodig met de minister hierover in gesprek te gaan.

In samenwerking met indebuurt Woerden