Volledig scherm
De entree van het St. Antonius ziekenhuis in Woerden. © St. Antonius ziekenhuis

Raad Woerden huivert van het idee om woningen op ziekenhuisterrein te bouwen

Er is geen Woerdenaar te vinden die het plan om woningen te bouwen op het ziekenhuisterrein toejuicht, zegt raadslid Lenie van Leeuwen van LijstvanderDoes in een raadsbijeenkomst. De kritiek op het St. Antonius Ziekenhuis is niet mals.

In de raadsbijeenkomst moet Hein Uitterhaegen alles uit de kast trekken om z’n plannen te verdedigen en duidelijk te maken dat het ziekenhuis niet op de stoel van een projectontwikkelaar gaat zitten.

Een aantal gemeenteraadsleden is daar nog niet helemaal van overtuigd. ,,Er staat toch een goed ziekenhuisgebouw? Waarom nieuwbouw en waarom zoveel woningen‘’, vraagt Van Leeuwen zich af. ,,Het kan niet de bedoeling zijn dat met de opbrengsten van die nieuwbouw de schulden van het ziekenhuis worden afgelost.’’

Zorgcomplex

Uitterhaegen zegt dat dát geenszins het geval is. De opbrengsten komen volledig ten goede aan vernieuwing van de lokale zorg in Woerden, reageert hij stellig. Het St. Antonius wil op haar terrein een zorgcomplex, woningen en een groenvoorziening aanleggen. Hoeveel woningen is nog niet duidelijk, zegt Uitterhaegen.

VVD-raadslid Simone Onrust weet het allemaal zo net nog niet. ,,Uw reactie op de gemeentelijke plannen met Middelland zijn namelijk nogal hard van toon’’, zegt ze. ,,Daaruit maken wij op dat het ziekenhuis meer dan 1100 woningen op haar terrein wil bouwen. Dat kan niet de bedoeling zijn. Ons belang is ook om de zorg in Woerden te houden.’’

Schrik

Het genoemde aantal is op basis van wat de gemeente zelf per hectare wenst te bouwen, zegt Uitterhaegen. Dat aantal heeft het ziekenhuis geprojecteerd op haar 6,6 hectare grond. ,,En ja, zo’n schriftelijke reactie heeft altijd een sterk juridische toon. Begrijpelijk dat u daar van schrikt’’, zegt Uitterhaegen.

Progressief Woerden wil weten wat voor soort zorg er volgens het St. Antonius Ziekenhuis op het terrein zou moeten komen. ,,Misschien heeft Woerden wel behoefte aan andere zorg dan u voorstelt, in plaats van wat goed is voor de bedrijfsvoering van het St. Antonius’’, vraagt Jelmer Vierstra zich af. Hij doelt op de terugkeer van de spoedeisende hulp die al enkele jaren geleden uit Woerden is verdwenen.

Wethouder Arjan Noorthoek zegt de gevoeligheden te begrijpen. ,,Wij hebben één gemeenschappelijk doel, namelijk de meest optimale zorg voor Woerden op dit terrein realiseren. Dat is ons uitgangspunt en daarover zullen nog veel gesprekken volgen.’’

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden