Volledig scherm
© Rianne den Balvert

Rechter: camera’s Buitenplaats
Blauwe Meije hangen goed

Bas Uijterlinde, bewoner van de Meije in Zegveld, klaagt er ten onrechte over dat hij wordt bespied door de beveiligingscamera’s van Buitenplaats De Blauwe Meije. Dit heeft de Raad van State woensdag beslist.

Uijterlinde stapte vorige maand naar de hoogste bestuursrechter in een strijd tegen de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Die is gaan kijken bij het Zegveldse horecabedrijf van uitbaatster Rebecca de Boer. De AP concludeerde dat de camera’s niet meer van de openbare weg in beeld brengen dan noodzakelijk. De Raad van State zegt dat dit mag. Alleen personen die dichtbij de grens van het perceel van De Blauwe Meije lopen, komen volledig in beeld. Volgens de Raad van State mogen burgers op die manier hun eigendommen beschermen. De Autoriteit Persoonsgegevens moet aan Uijterlinde wel zo’n 2500 euro proceskosten vergoeden omdat het verslag van het bezoek van de privacywaakhond niet aan hem was toegestuurd.

Vergunning

De Raad van State besliste woensdag ook dat Uijterlinde aan de Meije een camperplaats mag aanleggen voor twaalf campers. De Boer is daar tegen en wilde dat de Raad van State de vergunning die Uijterlinde van Woerden heeft gekregen zou vernietigen. De campers zouden voor te veel gevaar zorgen op de dijk.

In een derde uitspraak bepaalde de Raad van State dat het terras van De Blauwe Meije, dat in de gemeente Woerden ligt, niet langer open mag zijn dan van 12.00 tot 19.00 uur. Het grootste deel van het terras ligt in de gemeente Nieuwkoop. Woerden, dat ruimere openingstijden kent, vond het handig in dit geval aan te sluiten bij de openingstijden van de buurgemeente.

In een vierde zaak heeft de hoogste bestuursrechter het beroep van De Boer tegen twee dwangsommen verworpen waarmee de provincie Utrecht heeft gedreigd. De dwangsommen met een maximum van 5000 euro zijn opgelegd omdat bij de Blauwe Meije een spandoek met reclame aan de schuur hing. Dat wil de provincie niet hebben.

In samenwerking met indebuurt Woerden