Volledig scherm
Bij een hoosbui staan delen van de Oudewaterse binnenstad blank. © Gemeente Oudewater

‘Riolering in binnenstad Oudewater heeft te weinig capaciteit’

De bewoners rondom het Arminiusplein zetten de aanpak van wateroverlast bij hevige regen bovenaan de lijst met verbeterpunten voor dit deel van de Oudewaterse binnenstad.

Vanavond kwamen twaalf bewoners hun suggesties geven die de gemeente moet opnemen in het masterplan binnenstad. Een bewoner van de Broeckerstraat, die grenst aan het Arminiusplein, heeft twee keer kort na elkaar een laag water in zijn woonkamer gehad.

,,Ik woon tegenover Hotel Abrona. Dat is het laagste punt waar het water van de Broeckerstraat, het Rode Zand en het Arminiusplein samenkomt. Over een lengte van tachtig meter staat bij een flinke hoosbui alles onder water. Ik ben het meer dan beu. Er moet een drastische oplossing komen.’’

Als suggestie geeft hij een rooster in de straat met daaronder een pijp die honderd meter verder uitkomt bij een laag gelegen watertje aan de Westsingel. Volgens veel bewoners van de van de binnenstad heeft de riolering te weinig capaciteit.

Opknapbeurt

Quote

Het masterplan was bedoeld als opknap­beurt, waarbij de riolering tot een paar weken geleden niet was inbegrepen

Tom Nagtegaal, Gemeente Oudewater

Tom Nagtegaal, die namens de gemeente de suggesties van alle binnenstadbewoners inventariseert: ,,Het masterplan was bedoeld als opknapbeurt, waarbij de riolering tot een paar weken geleden niet was inbegrepen. We krijgen nu zo veel signalen, ook uit andere delen van de binnenstad, dat het wel wordt meegenomen.’’

Tijdens de bijeenkomst gisteravond toonden de opgekomen bewoners grote betrokkenheid bij het Arminiusplein, dat nu niet de potentie heeft om op een ansichtkaart te verschijnen.

Iedereen vindt de gevel van de Ontmoetingskerk lelijk, niemand is blij met de parkeerplaats voor een touringcar en de situatie bij de IJssel met het jaagpad en een fietspad naast elkaar vinden ze rommelig. Het Arminiusplein, dat door velen niet als een plein wordt ervaren, kan veel meer samenhang krijgen door bestrating aan te passen.

Als oplossing werden tal van verfraaiingen aangedragen, zoals meer groen en natuur, een trailerhelling voor bootjes bij de IJsselkade en de contouren van de verdwenen Broeckertoren in de bestrating laten zien.

In samenwerking met indebuurt Woerden