De Rozenbrug in Woerden krijgt weer de historische kleur uit 1937 terug en wordt aluminium kwartsgrijs.
Volledig scherm
De Rozenbrug in Woerden krijgt weer de historische kleur uit 1937 terug en wordt aluminium kwartsgrijs. © RHC Rijnstreek

Rozenbrug in Woerden wordt weer grijs, zoals het ook in 1937 was

De Rozenbrug in Woerden krijgt een grote onderhoudsbeurt. De brug - waar de Singel en Oude Rijn elkaar kruisen - krijgt niet alleen een nieuw brugdek, maar ook een ‘nieuwe’ kleur; die uit 1937.

De brug aanlichten, in historische kleur terugbrengen of zelfs goud verven. Bij de gemeente kwamen verschillende voorstellen binnen, nadat bekend werd dat er groot onderhoud aan de brug zou worden gepleegd. 

Onderneemster en kunstenares Marcha Kortekaas pleitte ervoor om de Rozenbrug goud te verven. Het leek haar een perfecte kleur voor de brug die niet alleen gebruikt wordt voor de jaarlijkse sinterklaasintocht, maar waaronder ook dagjesmensen per rondvaartboot Woerden binnenkomen. ,,Iedereen maakt foto’s tijdens de intocht en dan moet Sinterklaas onder een pisgele, vieze en lelijke brug door”, zei Kortekaas daar in 2017 al over.

Geen goud

Goud gaat de brug niet worden, maar de gele kleur wordt vervangen door grijs; aluminium kwartsgrijs om precies te zijn. Dat is de historische kleuren waarmee de industriële brug in 1937 werd opgeleverd. De brug dankt zijn naam aan herberg De Roos, die vroeger gevestigd was op de hoek van de Leidsestraatweg. Verder wordt de wens van oud-raadslid Johan Arentshorst ingewilligd: er komt een naambordje bij de brug te hangen. 

Het brugdek en de bovenbouw van de Rozenbrug worden volgend weekend gedemonteerd. De brug wordt in een werkplaats gerenoveerd en in maart weer teruggeplaatst. Fietsers en voetgangers kunnen in deze periode gebruik maken van een tijdelijke noodbrug. Autoverkeer wordt omgeleid over de Kwakelbrug. Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind maart afgerond.

In samenwerking met indebuurt Woerden