Volledig scherm
PREMIUM
Wesly van Halen (links), Dennis Scheepmaker en Jaco de Groot bij kippenkar Het Polderei in het weiland achter de boerderij. © Rianne den Balvert

Scharrelende legkippen zijn een nieuw fenomeen in Kamerik

De 160 nieuwe kippen van bedrijf Boer Bert scharrelen niet rond op het erf, maar in het weiland. Daar doen ze zich tegoed aan gras en insecten.

Het idee om kippen in de polder te laten grazen, deed boerenzoon Jaco de Groot (32) op in Amerika. ,,Door een beurs voor jonge innovatieve landbouwers ben ik vorig jaar drie maanden op wereldreis geweest", vertelt De Groot, die boeren in onder meer Indonesië, Nieuw-Zeeland en Brazilië bezocht. Bij een Amerikaanse boer zag hij een slimmigheidje waar hij meteen enthousiast over was. ,,In het kader van natuurlijke samenwerking liet hij kippen achter zijn koeien aan lopen", vertelt De Groot. ,,Vier dagen nadat koeien in een stuk weiland hadden gegraasd, liet hij kippen op datzelfde land. De insecten die op de mest afkomen zijn, net als het gras zelf, eiwitrijk voedsel. Behalve dat dit scheelt in kippenvoeding, heb je ook minder vliegen en smeren de kippen de flatsen goed uit waardoor het gras beter groeit."

In samenwerking met indebuurt Woerden