Volledig scherm
Nel en Klaas van der Vlist met de Odea. © Leny van den Belt

Schippersechtpaar is al sinds Pinksteren onderweg

schipperstaalWie wel eens aan de waterkant zit, kan zich verbazen over de namen van sommige boten. In de rubriek Schipperstaal gaat Leny van den Belt op zoek naar het verhaal achter een scheepsnaam.

Al 16 jaar zijn Nel en Klaas van der Vlist de trotse bezitters van de Klaver 4 Vlet genaamd Odea. ,,Die naam stond er al op toen wij hem kochten."

Scheepsnaam: Odea
Waar gespot: Kromme Mijdrecht
Opvarenden: Nel en Klaas van der Vlist
Thuishaven: De Kreek Rotterdam

Ze vonden het een mooie naam en dus hebben ze het zo gehouden. Schipper Klaas denkt te weten dat het iets met muziek te maken heeft. Sinds Pinksteren zijn de pensionado's al onderweg. ,,Als het maar enigszins kan, zijn we weg", zegt scheepsmaatje Nel. Hun 48 jaar oude schuitje brengt hen overal heen waar ze maar willen.

Jarenlang waren ze binnenvaartschippers. Ze zijn allebei schipperskinderen en dus vertrouwd met het water. ,,Wij wilden een niet al te hoge boot, zodat ik niet voor elke brug hoef te wachten. Wij kunnen onder heel veel bruggen door", zegt Klaas. Het liefst blijven ze in Nederland, Nel hoeft niet naar het buitenland. ,,We zijn één keer naar Duitsland gevaren", zegt ze.

Quote

Wij wilden een niet al te hoge boot, zodat ik niet voor elke brug hoef te wachten.

Klaas van der Vlist

Tussendoor even naar huis

Dankzij het varen ontmoeten ze heel veel vrienden. ,,Wij waren in Den Oever", zegt ze, ,,maar we hadden vrienden die in Workum lagen. Daar zijn we heen gevaren." Nu varen ze weer een eindje met andere vrienden op. ,,Volgende week gaan we weer naar huis."

Een enkele keer gaan ze tussendoor even naar huis. Even kijken hoe het daar is, voor de post of een wasje. ,,Dan leggen we de boot ergens in een haven en pakken we de trein."

Ze hebben fietsen bij zich en staan op het punt om naar Kudelstaart te rijden. ,,Daar is een jachthaven", weet Klaas. ,,Niet dat we in de markt zijn voor een andere boot hoor, maar we vinden het leuk om naar bootjes te kijken en te zien wat er te koop is.”

In samenwerking met indebuurt Woerden