Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Schulden van inwoners De Ronde Venen hoger dan in rest van Nederland

Wie in De Ronde Venen een beroep doet op schuldhulpverlening zit veel dieper in de financiële problemen dan elders in Nederland. Gemiddeld gaat het om 45.8000 euro, 2.500 meer dan elders.

Mensen met schulden wachten vaak lang voor ze om hulp vragen, zegt gemeente De Ronde Venen. Schaamte is een van de redenen, maar ook onduidelijkheid en versnippering van de hulpverlening.

In een plan Armoede en schulden waarover de gemeenteraad binnenkort debatteert zeggen b en w ‘er vroeg op af’ te willen. ,,Wanneer vroegtijdig gesignaleerd kan worden dat iemand een betalingsachterstand oploopt, zijn er meer mogelijkheden om hulp te beiden’’, zeggen ze.

Huurachterstand

Een tijdige aanpak is mogelijk als tal van organisaties signalen doorgeven. De Ronde Venen denkt aan de woningcorporaties (huurachterstand), nutsbedrijven (betalingsachterstand en dreigende afsluiting gas, water en licht), scholen (diverse signalen) en banken (rood staan). Niet al die instellingen mogen die informatie delen, maar een aanpassing van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening begin volgend jaar, biedt meer mogelijkheden, verwachten b en w.

Ook de rompslomp wordt aangepakt. De Ronde Venen stapt over op een eenvoudige en laagdrempelige procedure. De aanvrager hoeft minder bewijsstukken en andere gegevens aan te leveren. Formulieren worden samengevoegd in geschreven in heldere taal, wordt beloofd.

Volgens een rekenmodel zou De Ronde Venen 1600 huishoudens moeten tellen met een verhoogd risico op schulden. In de praktijk zijn er per maand zes aanmeldingen. Dat is weinig in vergelijking met andere gemeenten, aldus de gemeente. Per tienduizend inwoners is het aantal elders drie keer zo hoog.

In samenwerking met indebuurt Woerden