Volledig scherm
Oude foto's bekijken tijdens de reünie van Scouting Woerden © DANIELLE VERWEIJ

Scouting Woerden van kippenschuur naar boerderij

Herinneringen ophalen uit de padvindershistorie en, recenter, het scoutingsverleden. Daar draait het om tijdens de reünie ter ere van het 50-jarig bestaan van Scouting Woerden, de Albert Schweitzergroep.

Ruim driehonderd oud-leden en de huidige leiding vermaken zich prima in de tuin van de Antoniahoeve. De boerderij aan de Kromwijkerdijk is sinds 1992 het vaste onderkomen van 'ScoWo'. ,,We hebben niet echt een programma,'' vertelt voorzitter Martijn Koelink. ,,Iedereen wil toch vooral bijpraten. Dus houden we het bij een barbecue en feestavond met bands.'' 

Onder de houten balken van De Deel worden honderden foto's en filmpjes uit het archief getoond. Een feest de herkenning voor de reünisten.
Eregasten zijn Jaap en Brannie Landman. Zij stonden aan de wieg van wat toen nog de padvinderij heette. ,,We waren lid in Nijkerk van de Padvinderij en verhuisden naar Woerden. De landelijke vereniging vroeg ons toen hier een groep op te zetten,'' vertelt Landman. ,,We strikten een paar leiders en zo gingen we van start. Met wel zeven leden,'' vult zijn echtgenote aan. ,,In de kippenschuur,'' weet Woerdenaar en oud-lid Kees Gerritse die het echtpaar de hand komt schudden. Het is de bijnaam van het houten gebouwtje aan de Utrechtsestraatweg, voorheen de kantine van VEP, waar het allemaal begon. ,,Maar dat bleek al veel snel te klein want onze groep groeide,'' aldus de oprichter. 

Een aantal verhuizingen volgden, onder meer naar een boerderij een de Houttuinlaan en een nieuw pand aan het Snellerpad. Dat clubhuis moest wijken voor nieuwbouw en de huidige boerderij kwam in beeld. ,,Hier zitten we naar volle tevredenheid maar er is wel ruimtegebrek,'' vertelt voorzitter Koelink. ,,Gelukkig hebben we deze week een akkoord gekregen van de gemeente om een deel van de boomgaard in gebruik te nemen.'' De boomgaard ligt er nu nog verwaarloosd bij maar ondergaat een metamorfose waardoor het weer mooi wordt, met gezonde hoogstamfruitbomen.

3000 leden

Quote

We hebben berekend dat we in die halve eeuw zeker driedui­zend leden hebben gehad

Martijn Koelink

ScoWo telt inmiddels bijna vierhonderd jeugdleden, van welpjes tot verkenners, en nog eens 160 leiders die ruimte nodig hebben. Woerden is de twee na grootste afdeling van Nederland. Koelink: ,,We hebben berekend dat we in die halve eeuw zeker drieduizend leden hebben gehad.''

De jubileumviering is eigenlijk een jaar te laat maar vanwege een groot kamp met 450 man vorig jaar kon een reünie er niet meer bij op de agenda. 

Het echtpaar Landman is tijdens de festiviteiten druk met tientallen ontmoetingen. Ze herkennen de meesten nog wel hoewel het soms even nadenken is over de namen. ,,Sommigen heb ik dertig jaar niet gezien, dan is het echt even graven in het geheugen,'' aldus Brannie Landman. 

Door de jaren heen hebben grote veranderingen plaatsgevonden waardoor scouting meegaat met de tijd. ,,Het hele padvindersbestaan is niet meer te vergelijken met een halve eeuw geleden,'' zegt Jaap Landman. ,,De grootste verandering was toch wel in 1973. De Padvinderij veranderde de naam in het moderne Scouting. Bovendien werden de jongens en meisjes niet langer apart in groepen geplaatst. Die modernisering zorgde voor een enorme groei in het ledenaantal.''

Voor twee vrijwilligers is het een reünie met een gouden randje. Gert van Rootselaar en Marco Beckers, beiden tientallen jaren actief, ontvangen van de voorzitter een bronzen waarderingsteken.

In samenwerking met indebuurt Woerden