Volledig scherm
De Seniorenparetij proost op de overwinning bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. De partij was de grote winnaar van de verkiezingen. © Rosanne Kok

Seniorenpartij stapt uit onvrede uit coalitie van De Ronde Venen

UpdateDe Seniorenpartij is uit de coalitie in De Ronde Venen gestapt. De partij (3 zetels) kan zich ‘niet vinden in de achterkamertjespolitiek zoals die door het CDA en RVB gehanteerd worden’. De coalitie, nu nog bestaande uit CDA, VVD en D66, behoudt met 15 van de 27 zetels wel haar meerderheid.

De directe aanleiding voor het besluit was de slechte samenwerking met het college van b en w en de coalitiepartners die gezorgd hebben voor een onwerkbare situatie, schrijft de partij vandaag in een persbericht. ,,Tijdens de behandeling van de beleidsnota cultuur afgelopen donderdag was het de coalitie niet te doen om de inhoud van het stuk, maar meer om de persoon van onze wethouder”, is het verwijt.

,,Het bijzondere is dat er tijdens de technische ronde geen vragen waren, maar dit beleidsstuk tijdens de behandeling van de nota werd afgeschoten.” De Seniorenpartij heeft daarom besloten om de oppositie in te gaan en wethouder Marja Becker terug te trekken uit het college.

Overleg

CDA-fractievoorzitter Jan Rouwenhorst geeft nog geen inhoudelijke reactie op de stap van de Seniorenpartij. ,,We hebben met belangstelling kennisgenomen van de verklaring.‘” Hij beaamt dat dat heel neutraal geformuleerd is. ,,Dat was ook mijn bedoeling. We hebben dit als fractie nog niet kunnen bespreken, netzomin als met de coalitiepartners.”

CDA, VVD en D66 hadden enige tijd geleden al voor komende dinsdag een overleg gepland. Dit zal nu worden gewijd aan de coalitiebreuk, hebben zij met z'n drieën afgesproken. ,,Het is ook daarom niet gepast dat ik nu een reactie geef”, zegt Rouwenhorst. Wel geeft hij toe dat hij 'verrast’ is dat de Seniorenpartij oppositiepartij Ronde Venen Belang (RVB) noemt vanwege de vermeende achterkamertjespolitiek.

Verrast

Aftredend fractievoorzitter René Bultena (RVB) is evenzeer verrast dat zijn partij voor de voeten geworpen krijgt dat die achter de schermen met de coalitie zou samenwerken. ,,Het is zeker niet zo dat wij met de coalitie overleg zouden hebben gehad. Wij werpen die beschuldiging verre van ons. De Seniorenpartij maakt hier een heel vreemd statement. Het is mij niet bekend dat er enig contact met de coalitie zou zijn geweest.”

Dat de Seniorenpartij de stekker uit de coalitiesamenwerking heeft getrokken, kan Bultena tot op zekere hoogte wel begrijpen. ,,Voor de zomervakantie was al duidelijk dat de beleidsnota cultuur een harde dobber zou worden. Ik denk dat ze de eer aan zichzelf wilden houden toen na de vakantie deze kritiek loskwam. Maar ik had niet verwacht dat men al na één week van het politieke seizoen dat besluit zou nemen.‘’

Fractievoorzitter Bart Richter van de VVD zegt 'verrast’ te zijn over het besluit van de Seniorenpartij. ,,Jammer dat de partij dit doet. We hebben steeds een goede samenwerking ervaren. We herkennen ons dan ons niet in het verwijt dat er sprake is van  achterkamertjespolitiek.‘’

Fractievoorzitter Meindert Brunia (D66) had vanmiddag de voicemail aanstaan.

Grote winnaar

Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar maart was de Seniorenpartij de grote winnaar.  Binnen een maand na de verkiezingen vormde de Seniorenpartij een coalitie met CDA, VVD en D66.

Volledig scherm
Het gemeentehuis van De Ronde Venen in Mijdrecht. © Marlies Wessels

In samenwerking met indebuurt Woerden