Volledig scherm
© Josh Walet

Sloop na dodelijk ongeluk stadhuis Woerden nu afgerond

De sloopwerkzaamheden aan het oude stadhuis van Woerden zijn afgerond. Deze week wil Lek Sloopwerken het terrein overdragen, nadat half mei een medewerker van het bedrijf op de bouwplaats onder betonplaten terechtkwam en stierf.

Na het ongeval waarbij op 12 mei de 43-jarige Jaap Veth omkwam, lagen de werkzaamheden tot begin deze maand stil. Afgelopen week is het laatste grote sloopwerk op het bedrijventerrein alsnog afgerond. Inmiddels is begonnen met de opruimwerkzaamheden, rond het vanaf begin dit jaar grotendeels gesloopte gebouw.

Het is de bedoeling dat nog deze week al het opruimwerk na maandenlange sloopwerkzaamheden is afgerond. Dat betekent dat de vertraging door het ongeval opgelopen is tot ongeveer een maand. De weg moet eind deze week vrij zijn voor overdracht van het terrein aan bouwbedrijf BAM, dat verantwoordelijk is voor nieuwbouw rond het betonnen geraamte dat nu nog rest aan de Blekerijlaan.

Stil

Quote

Op de bouwplaats is het nu stil, om na de zomer een vliegende start te kunnen maken

Carlo Dupont

Naar het ongeval tijdens de sloop lopen momenteel drie onderzoeken: door de gemeente, door Lek Sloopwerken zelf en, de voornaamste, door de Inspectie SZW (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid). SZW stelt deze zomer niet over de resultaten van het onderzoek te zullen communiceren. Maar de uitkomsten kunnen wel aanleiding zijn voor strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie, als fouten worden geconstateerd rond de sloop.

De nieuwbouw neemt naar verwachting dertien maanden in beslag en begint niet direct na deze week. De eerste maanden gebruikt BAM voor planvorming, werkvoorbereiding, tekenwerk en inkoop. Hoofd communicatie Carla Dupont van de gemeente Woerden: ,,Op de bouwplaats is het nu stil, om na de zomer een vliegende start te kunnen maken.''

Paradepaardje

Beoogd was om in september te beginnen met bouwen, maar dat wordt door de vertraging mogelijk later. Dagelijks zijn dan vijftig bouwvakkers aan het werk rond het nieuwe stadhuis in Woerden. Oplevering van een modern, compact en energieneutraal gebouw volgt tussen 1 juli en 1 augustus volgend jaar. Het beoogde eindresultaat kost 1,3 miljoen euro.

Paradepaardje moet de ruime en lichte raadzaal worden. Omdat juist dit de plek is waar de bouwvakker omkwam, komt hiervoor bij de oplevering van het nieuwe gebouw extra aandacht. In welke vorm dat gebeurt, is nog niet duidelijk.

In samenwerking met indebuurt Woerden