Volledig scherm
Foto ter illustratie © Jurriaan Balke

Snelbus of tram rond stad Utrecht

Rond de stad Utrecht moet een ov-ring (snelbus of tram) komen. Dit zijn oplossingen die na jarenlange bestuurlijke overleggen met het rijk en provincie concreet op tafel liggen. Deze moeten de forse groei van de regio en de gemeente Utrecht tot 2030 opvangen.

De Domstad stuurt GroenLinks-wethouder Lot van Hooijdonk met onder andere dit plan naar Den Haag. De hoop en wens is dat het Rijk nog dit jaar een onderzoek start – en geld vrijmaakt – voor onder meer een intercitystation bij Lunetten en de gewenste ov-ring.

Alternatieve vervoersmogelijkheden

Als Den Haag dit daadwerkelijk doet, betekent dit ook dat een groot deel van het budget om deze alternatieve vervoersmogelijkheden mogelijk te maken door het Rijk worden gefinancierd. Ook de stad en provincie Utrecht zullen een deel voor hun rekening moeten nemen. De wethouder gaat er vanuit dat het Rijk nog dit jaar een besluit neemt over de plannen.

Ov jasje

Van Hooijdonk liet eerder weten dat het belangrijk is om actie te ondernemen, ‘omdat we uit ons ov-jasje zijn gegroeid’. ,,Utrecht is een van de snelst groeiende regio’s van Nederland met een overbelast vervoerssysteem. We hebben ons tot doel gesteld om het autoverkeer niet te laten toenemen, ook al groeit de stad wel. Dat betekent dat meer mensen het ov en de fiets zouden moeten pakken. Maar juist de kwaliteit van het regionale openbaar vervoer laat te wensen over.”

De plannen richten zich op de problemen tot 2030. Voor de korte klap, tot 2025, wordt ook gewerkt aan maatregelen. Utrecht denkt ondertussen ook na over mobiliteitsplannen voor na 2030 tot 2040.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden