Volledig scherm
De Woerdense Ans Kleeman gaf Snorrie elke dag te eten. © Archieffoto

Snorrie, de bekendste zwerfkat van Woerden, is overleden

Snorrie, misschien wel de bekendste kat van Woerden, leeft niet meer. De poes zwierf jarenlang met soortgenootjes trouw rond bij het distributiecentrum van de Bijenkorf op bedrijventerrein Middelland. 

Snorrie, de zwart-witte kat met een wit neusje en een zwart snorretje, zat links bij de ingang van het hek bij het fietspad. Sommige fietsers stopten speciaal om het diertje aan te halen of belden de dierenambulance met de vraag of de kat wel verzorgd werd, omdat ze er smoezelig en soms snotterig uitzag.

Het antwoord op die vraag is volmondig ‘ja’. Met heel veel liefde en aandacht elke dag en nacht. Met heel veel dank aan Ans Kleeman (69). Zij heeft haar Snorrie, roepnaam Miek, uiteindelijk ook met veel pijn moeten laten inslapen, omdat het beestje te ziek was, vertelt ze met een snik in haar keel. ,,Ik heb het er nog moeilijk mee’’, zegt ze eerlijk.

Groep zwerfkatten

Quote

Het duurde even voordat ze mensen bij zich liet. Maar toen de angst weg was, kon ik haar aaien en met haar knuffelen

Ans Kleeman

,,Snorrie was een schat. Ze was hartstikke lief. Het duurde even voordat ze mensen bij zich liet. Maar toen de angst weg was, kon ik haar aaien en met haar knuffelen.’’ Als Kleeman ’s ochtends om acht uur op de fiets of met de auto naar Snorrie ging om haar eten te geven, kwam de kat haar al tegemoet, vertelt ze enthousiast. ,,Ze hoorde me al aankomen.’’ De voerbak en tevens slaapplek bestond uit een tempex ijsbox gevuld met stro, waarvan de groep zwerfkatten in de winter dankbaar gebruik maakte, zegt Kleeman.

De andere vijf katten (Grote Snorrie, Piraat, Abu, Mankie en Hansje) die eveneens jarenlang op het terrein van de Bijenkorf rondzwierven, waren al eerder gestorven: overreden of hadden vanwege hun slechte gezondheid een spuitje gekregen bij de dierenarts. De 69-jarige Kleeman verzorgt de zwerfkatten in de gemeente Woerden al jaren samen met Ellen Smolders en Ina Bunnik van de Stichting Dierenhulpverlening Woerden.

Verzorging

Kleeman verzorgde Snorrie al toen de Woerdense nog in het magazijn van het warenhuis werkte. ,,Ik vind dat alle beesten, dus ook zwerfkatten, recht hebben op verzorging. Ze hebben het heel moeilijk Ze zijn dag en nacht buiten. Ik heb een zwak voor ze. Alle zwerfkatten hebben recht op hulp.’’

De dierenvrienden Kleeman en Smolders betalen de verzorging van de zwerfkatten bijna helemaal zelf: het voer, de sterilisatie of castratie en de crematie. De katten worden geneutraliseerd om te voorkomen dat ze kittens zouden krijgen. In het geval van Snorrie en haar vriendjes, heeft de Bijenkorf de sterilisatie betaald. ,,Het bedrijf heeft ook nooit een punt van de katten gemaakt. We mochten hen alleen buiten het terrein voeren. Dat hebben we altijd netjes gedaan.’’

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden