Volledig scherm
PREMIUM
Bewoners van Reinaerde in Woerden demonstreerden eerder al voor het behoud van de vestiging aan de Selma Lagerlöfweg. © Egberts Media

SP wil dat minister ingrijpt bij Reinaerde Woerden: ‘Je stuurt bewoners niet door als pakketjes’

Tweede Kamerlid Maarten Hijink van de SP wil dat minister Hugo de Jonge (CDA, Volksgezondheid)  ingrijpt bij zorginstelling Reinaerde. Hij vindt het ongelooflijk dat Reinaerde twee bewoners in Woerden, die een relatie hebben, uit elkaar dreigt te halen. Een van de geliefden, de gehandicapte Lex Mol, heeft het aanbod gekregen naar Appelscha te gaan. ,,Dit is te schokkend voor woorden. Je stuurt bewoners niet als postpakketjes door het land.”

Quote

Bij ons is alle hens aan dek. Wij willen alle aandacht besteden aan de zorg aan onze bewoners

Adriane van Duivendijk

Het verhaal van moeder Yvonne Mol, dat gisteren op de website van het AD verscheen, heeft veel emoties losgemaakt. Op Facebook staan veel reacties van onbegrip over hoe Reinaerde met zijn bewoners omgaat. Een jurist heeft spontaan zijn hulp aan de familie aangeboden. ,,Het is heel kwalijk wat hier gebeurt. Er moet snel actie worden ondernomen. Ik wil die mevrouw wel gratis helpen wanneer zij naar de rechter stapt’’, reageert hij.  

De locatie van Reinaerde aan de Selma Lagerlöfweg in Woerden dreigt dit jaar te worden gesloten, omdat de vestiging voor de gehandicaptenzorg te klein is. Daarnaast is er een tekort aan personeel. Door het vertrek van twee medewerkers kan Reinaerde zeven bewoners, onder wie Lex Mol, op korte termijn al niet de benodigde zorg bieden. De bewoners moeten voor het eind van deze maand weg zijn. In eerste instantie voor tijdelijk, maar moeder Yvonne Mol heeft geen vertrouwen meer in de zorginstelling. Datzelfde geldt voor andere familieleden van de zeven bewoners. 

In samenwerking met indebuurt Woerden