Volledig scherm
Het St Antonius Ziekenhuis staat op de 14de plek van topklinische ziekenhuizen. © St. Antonius Ziekenhuis

St. Antonius Ziekenhuis middenmoter in Ziekenhuis Top 100

Het St. Antonius Ziekenhuis staat op plek 14 van de topklinische ziekenhuizen in de nieuwe Ziekenhuis Top 100. Een middenmoter. Het St. Antonius scoort veel punten voor het beleid rond operaties.

Veel patiënten krijgen tijdig preventieve antibiotica toegediend. De uitkomst van staaroperaties is er goed: 96 procent van de patiënten ziet beter na de operatie. En het percentage patiënten dat na een kijkoperatie vanwege knieletsel opnieuw onder het mes moet, is met 0,2 procent het laagste van alle ziekenhuizen.

Wel laat het ziekenhuis punten liggen bij de medicijncontrole bij opname van kwetsbare patiënten. Een goede controle voorkomt fouten met medicatie. Voor de controle bij ontslag krijgt het wel de volle punten.

Verschillende vestigingen

Het St. Antonius voldoet ruimschoots aan het minimum aantal operaties bij blaas- en prostaatkanker: het deed er respectievelijk 44 en 123, waar er 20 en 50 per jaar worden gevraagd. Het percentage patiënten dat overlijdt na complicaties na een darmkankeroperatie ligt er met 9,3 procent wel iets hoger dan het landelijk gemiddelde van 7,4.

Doordat de gegevens voor de organisatie als geheel worden aangeleverd, is geen onderscheid te maken tussen de verschillende vestigingen van het St. Antonius. Bij de vorige editie van de Top 100 werd de vestiging in Woerden, het voormalige Zuwe Hofpoort Ziekenhuis dat in 2016 fuseerde met het St. Antonius, nog als aparte locatie vermeld en wel op de 36ste plaats bij de streekziekenhuizen.

Vergelijken

De Top 100 maakt onderscheid tussen algemene- of streekziekenhuizen en topklinische centra. Topklinische ziekenhuizen richten zich op complexe operaties en behandelingen, streekziekenhuizen verrichten vooral basiszorg.

,,Het is belangrijk, maar niet gemakkelijk om de kwaliteit van zorg in ziekenhuizen te vergelijken”, reageert Luc Demoulin, lid van de raad van bestuur van St. Antonius. ,,Vergelijken is lastig omdat iedereen een ander beeld heeft van wat kwaliteit is. Bovendien verschillen de patiëntgroepen per ziekenhuis. In het ene ziekenhuis worden bijvoorbeeld veel spoedpatiënten behandeld en in het andere veel patiënten met een hartaandoening, omdat dat ziekenhuis is gespecialiseerd in het behandelen daarvan.”

Het hogere percentage van patiënten dat in 2018 is overleden na complicaties na een darmkankeroperatie is te verklaren door het feit dat in de registratie twee patiënten zijn meegeteld die eigenlijk als spoed geregistreerd hadden moeten zijn, vervolgt Demoulin. ,,Een patiënt die met spoed een dergelijke operatie ondergaat is ernstiger ziek, waarbij de kans op overlijden groter is. Wij opereren deze patiënten liefst niet met spoed, omdat dit grotere risico’s met zich meebrengt.”

In samenwerking met indebuurt Woerden